Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Η αξία του Εθελοντισμού

Σύμφωνα με το Λεξικό του Μπαμπινιώτη, ο Εθελοντισμός είναι "η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος".
Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: "Ο εθελοντισμός είναι ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντιέται με τη συλλογική ευημερία. Οι μορφές που παίρνει η εθελοντική προσφορά σήμερα διευρύνονται διαρκώς και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας ως τις οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, κι από τη δραστηριοποίηση ομάδων πολιτών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ως την παροχή εκπαίδευσης σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα ή ομάδες.
Η εθελοντική δράση, από την άλλη πλευρά, αποτελεί η ίδια μια μαθησιακή εμπειρία, αναπτύσσοντας τις κοινωνικές, επικοινωνιακές και επαγγελματικές δεξιότητες του εθελοντή. Ο ίδιος ο εθελοντής δεν είναι μόνο πομπός αλλά και δέκτης των ωφελειών που απορρέουν από την εθελοντική του δράση.
Οι αρχές και τα ιδεώδη του εθελοντισμού διαποτίζουν όλες τις δράσεις της Ολυμπιακής Παιδείας και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος. Όλες οι ενέργειες που προάγουν τη μάθηση μέσα από εμπειρίες που συνδέονται με τον εθελοντισμό και την κοινωνική υπηρεσία και καλλιεργούν το ρόλο του "ενεργού πολίτη" αποτελούν προτεραιότητα του προγράμματος."
Και φυσικά, όπου και αν ανατρέξω στο Διαδίκτυο, υπάρχει ένα πλήθος δράσεων με βάση τον εθελοντισμό.
Μιλούμε όλοι πολύ εύκολα για τη Συμμετοχή, για την Αυτοοργάνωση, για το Ανοιχτό Κόμμα, για την Άμεση Δημοκρατία. Όλα αυτά έχουν μια κοινή αφετηρία και έναν κοινό τερματισμό και αυτό είναι ο παράγων ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Όλοι προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε, δηλαδή να αφυπνίσουμε και να παρακινήσουμε τον σημαντικότερο πόρο που διαθέτουμε, που είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Μέσω του Εθελοντισμού.
Πώς μπορεί να παρακινηθεί ο αδρανοποιημένος πολίτης και να συμμετάσχει σε πρόγραμμα εθελοντικής δράσης; Διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα, συγκεκριμένοι άξονες δράσης και ενεργός συμμετοχή του. Έτσι εξασφαλίζεται η παρουσία του, με μοναδικό κίνητρο την προσφορά του. Το πιο λαμπρό παράδειγμα εθελοντικής προσφοράς και δράσης το έδωσε ο λαός μας κατά την περίοδο της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Παντού, σε κάθε σημείο, υπήρχαν εθελοντές οι οποίοι αγόγγυστα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Και ξαφνικά, με το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Εθελοντισμός έβγαλε τα ρούχα του και επέστρεψε στην καθημερινότητά του. Και μαζί με αυτόν, επανήλθε η πόλη της Αθήνας στους γνωστούς ρυθμούς αδιαφορίας του πολίτη για τον πολίτη, για το περιβάλλον, για οτιδήποτε.
Σήμερα, 4 χρόνια από εκείνη την υποδειγματική λειτουργία του Εθελοντισμού στη χώρα μας, βλέπουμε ότι ο Εθελοντισμός επανέρχεται με τη μορφή οργανωμένων ομάδων που επιθυμούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά διαπιστώνεται ότι ο Εθελοντισμός, σε πλείστες όσες περιπτώσεις, αντικαθιστά την αδυναμία ή ανυπαρξία των κρατικών φορέων να πείσουν για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί οτιδήποτε. Γιατί; Διότι ο πολίτης είναι πλέον πληροφορημένος σε μεγαλύτερο βαθμό και αντιμετωπίζει με δυσπιστία την παρακίνηση του κρατικού φορέα. Την εθελοντική, όμως, προσφορά, αφού πειστέι ότι μπορεί να του δώσει λύση στα αδιέξοδά του, την ακολουθεί και την προβάλλει.
Ένα μικρό δείγμα εθελοντισμού βλέπουμε στα σχολεία, όπου τα παιδιά μαθαίνουν για την ανακύκλωση, για το περιβάλλον, για την ποιότητα ζωής. Υπάρχει καλύτερος χώρος για να καλλιεργηθεί ο Εθελοντισμός από τα σχολεία; Πόσες φορές οι μικροί σύντροφοι της ζωής μας, δε μας έχουν κάνει παρατήρηση βλέποντας να πετάμε το αποτσίγαρο στο δρόμο ή ένα χαρτάκι;
Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουμε τον Εθελοντισμό και για τον Εθελοντισμό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αμφισβήτησης των πάντων, είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι που ΜΠΟΡΟΥΝ και ΘΕΛΟΥΝ να προσφέρουν. Και εφόσον έχουμε την απαίτηση να είναι ο πολίτης ΕΝΕΡΓΟΣ και μακριά από τον καναπέ του, ας του δώσουμε την ευκαιρία να είναι ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ σε δράσεις με όραμα. Είναι και στο χέρι μας να προάγουμε την αξία του Εθελοντισμού, να δώσουμε το στίγμα της διαφορετικότητας. Και τελικά, εφόσον όλοι εδώ, παντού στα blogs είμαστε εθελοντές, ας πείσουμε και τον διπλανό μας ότι και αυτός μπορεί να βοηθήσει. Ένας στο δρόμο της δράσης σημαίνει μείον ένας στο χώρο της αντίδρασης. Ας το προσπαθήσουμε.

Γιάννης Γ. Αγγέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: