Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Περί κινητών

Αντιγράφω:

"Βρετανός ειδικός προειδοποιεί πως τα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία ακόμη και απ το κάπνισμα ή απ' την έκθεση στον αμίαντο, τονίζοντας ότι αυξάνονται ραγδαία οι εμφανίσεις καρκινικών όγκων λόγω της χρήσης τους. Ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες παραγωγής των συσκευών να λάβουν επείγοντα μέτρα για να περιοριστούν τα επίπεδα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας.
Ο καθηγητής Βίνι Κουράνα, στην πλέον ανησυχητική έρευνα που έχει δημοσιευτεί ποτέ για τις επιπτώσεις των κινητών στην ανθρώπινη υγεία, υποστηρίζει πως πρέπει να αποφεύγουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη χρήση τους, καθώς μια δεκαετής χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες για καρκίνο του εγκεφάλου. Οι καρκινικοί όγκοι χρειάζονται τουλάχιστον μία δεκαετία να αναπτυχθούν, γεγονός που ακυρώνει τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που βασίζονταν σε παλαιότερες έρευνες, οι οποίες δεν περιελάμβαναν στο δείγμα τους κανέναν ή ελάχιστους ανθρώπους που να είχαν χρησιμοποιήσει κινητό για τόσο πολύ καιρό. Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να σκοτώσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους
από όσους το κάπνισμα ή ο αμίαντος. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης πολυβραβευμένου καρκινολόγου.
Ο δρ. Βίνι Χουράνα προτρέπει τους καταναλωτές να τα αποφεύγουμε όταν μπορούμε και τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας να λάβουν «άμεσα μέτρα» για να μειώσουν την έκθεσή μας στην ακτινοβολία τους.
Η εν λόγω μελέτη του δρος Βίνι Χουράνα αποτελεί το πιο συντριπτικό, μέχρι σήμερα, κατηγορητήριο εις βάρος των κινητών σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία. Αντλεί από αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου επί 10 χρόνια ή περισσότερο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου.
Οι καρκίνοι χρειάζονται τουλάχιστον μία δεκαετία για να αναπτυχθούν και το γεγονός αυτό ακυρώνει τις επίσημες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των κινητών που βασίζονται σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν λίγους, αν όχι κανέναν ανθρώπους που είχαν
χρησιμοποιήσει τα τηλέφωνα για τόσο μεγάλο διάστημα.
Φέτος η γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησε κατά της χρήσης κινητών τηλεφώνων, ιδιαίτερα από παιδιά. Επίσης η Γερμανία συμβουλεύει τους πολίτες της να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση των κινητών και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει ζητήσει να μειωθεί η έκθεση στην ακτινοβολία τους.
Ο καθηγητής Χουράνα- κορυφαίος νευροχειρουργός που έχει λάβει 14 βραβεία τα 16 τελευταία χρόνια και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από τρεις δωδεκάδες επιστημονικές πραγματείες- εξέτασε περισσότερες από 100 έρευνες για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων. Δημοσίευσε τα αποτελέσματα σε ιστοσελίδα αφιερωμένη στις επεμβάσεις στον εγκέφαλο (http://www.brainsurgery.us/mobilephone.html) και μια πραγματεία του πρόκειται να δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση. Πριν από μερικούς μήνες η γαλλική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων ειδικά όσον αφορά τα παιδιά. Αλλά και η Γερμανία συμβουλεύει τους πολίτες της να περιορίσουν τη χρήση των συσκευών. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει ζητήσει την όσο το δυνατό μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών. Ο καθηγητής Κουράνα -κορυφαίος νευροχειρουργός, ο οποίος έχει κερδίσει 14 βραβεία για τις περισσότερες από 30 επιστημονικές του ανακοινώσεις μέσα στα 16 τελευταία χρόνια- με την πρόσφατη έρευνά του ανατρέπει τα ευρήματα περισσότερων από 100 μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις των κινητών στην ανθρώπινη υγεία.
Ομολογεί πως τα κινητά μπορούν να σώσουν ζωές σε έκτακτες περιστάσεις και στιγμές κινδύνου, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο αποδεικτικό υλικό για τη σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και συγκεκριμένων εγκεφαλικών όγκων».
Μάλιστα είναι απόλυτα πεπεισμένος πως μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αποδειχτούν «τελεσίδικα» οι ισχυρισμοί του. «Αν η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις δεν πάρουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα», η συχνότητα εμφάνισης κακοηθών εγκεφαλικών όγκων και των συνεπακόλουθων θανάτων θα παρουσιάσει παγκόσμια αύξηση μέσα σε δέκα χρόνια από σήμερα, οπότε θα είναι και πολύ αργά πια για να υπάρξει επέμβαση της ιατρικής επιστήμης.
Τέλος, όσον αφορά τον συσχετισμό του καπνίσματος με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, ο καθηγητής σημειώνει πως σήμερα τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν παγκοσμίως κινητά, τρεις φορές περισσότεροι δηλαδή απ όσους καπνίζουν, εκ των οποίων πεθαίνουν πέντε
εκατομμύρια ετησίως, ενώ η έκθεση στον αμίαντο ευθύνεται περίπου για τόσους θανάτους όσοι είναι και οι θάνατοι από τροχαία στη Βρετανία κάθε χρόνο."

Δε σχολιάζω το παραμικρό... Τα λέει όλα το άρθρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: