Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007

Έγκλημα...

Εγκλημα διακομματικό
Της Ιωαννας Καρυστιανη*

Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται. Μάθαμε τη γεωγραφία του αφανισμού.
Ακούσαμε τηλεδημοσιογράφους να ενθαρρύνουν τη δυστυχία του κόσμου.
Ακούμε πολιτικούς συγκλονισμένους από τις ανθρώπινες απώλειες. Δε μας αρκεί. Η καταστροφή δεν εξιλεώνεται με το βαρύ πένθος, ούτε με την επούλωση των πληγών. Πολιτικοί και πολίτες πρέπει να γυρίσουμε αμέσως τη σελίδα και να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά σοβαρότητας.
Με τόσους νεκρούς, με καμένη την Πελοπόννησο, και μισοκαμένες πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας, δεν με ενδιαφέρουν πια οι εκλογές και το χειρότερο, δεν εμπιστεύομαι περισσότερο κάποιο κόμμα, ότι μπορεί να σώσει ό,τι απομένει και να δρομολογήσει θαρραλέες πρωτοβουλίες για το μέλλον. Το έγκλημα είναι διαχρονικό και διακομματικό και λέγεται ανοχή και παράδοση σε συμφέροντα μεγάλα ή μικρά. Να μη δω λοιπόν, κανένα τηλεοπτικό σποτ, που να ποντάρει στα εκλογικά ταμεία. Φοβάμαι ότι η φωτιά τρομάζει τους πολίτες, αλλά οι πολιτικοί τρομάζουν κυρίως με το πολιτικό κόστος. Ξέρουμε τους υπεύθυνους και δεν πρέπει να τους χαριστούμε.
Αλλά τώρα, προέχει να πάρουμε κουράγιο από μια γενναία απόφαση της Πολιτείας. Ισως μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι η μόνη λύση για να αναλάβουν τα κόμματα από κοινού και άμεσα την ευθύνη της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, με τα χιλιάδες παραθυράκια που μπάζουν φωτιά.
Τέρμα οι ύποπτοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, τέρμα οι αυθαίρετες βίλες,
τέρμα τα νταμάρια και τα μπαζωμένα ρέματα, τέρμα τα πολιτικά παιχνίδια με τις υπηρεσίες. Θα είναι η ελάχιστη οφειλή στη μνήμη όσων χάθηκαν.
Και μια απόδειξη που τόσο την έχουμε ανάγκη, ότι επιτέλους βάζουν το
δημόσιο συμφέρον πάνω από το παραταξιακό.

* Η Ιωάννα Καρυστιάνη είναι συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: