Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Απόψε...

"Η ψήφος της Κυριακής είναι πολύ κρίσιμη. Κρίνεται η πορεία των εθνικών θεμάτων, το μέλλον της νέας γενιάς, η συνοχή της κοινωνίας, η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η οικονομική ανάπτυξη, το ύφος και το ήθος της εξουσίας, η αποτελεσματικότητα και η σοβαρότητα της διακυβέρνησης. Κρίνεται αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να κλυδωνίζεται και να βυθίζεται μέσα στην ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή ή αν θα αλλάξει σελίδα και θα πετύχει τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας, η ώρα της νέας αλλαγής. Οφείλουμε να βάλουμε τέλος στην αντιδεξιά πολιτική που εξαπατά το λαό και να αναδείξουμε μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Να πούμε 'φθάνει πια' και να πάμε μαζί για τη νέα αλλαγή"
Έτσι έκλεισε η ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, την Πέμπτη 13/9, όπου ο λαός της Αθήνας έδωσε βροντερό παρόν. Χιλιάδες λαού κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας.
Υψωμένες σημαίες, παλμός, ενθουσιασμός.
Περπατούσα στην Πατησίων, κρατώντας το χέρι της κόρης μου. Ένιωθα το ρυθμό της συγκέντρωσης που έγινε πριν 26 χρόνια, στην τελευταία προεκλογική ομιλία του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Κοινά τα αιτήματα, κοινός ο ενθουσιασμός...
"Θα το μεθύσουμε τον ήλιο
σίγουρα ναι...."
Δυο δάκρυα ανέβηκαν στα μάτια μου. Τα έπνιξα. Δεν έπρεπε να φανούν στην κόρη μου...
Συναντήσαμε το Σπύρο. Είδαμε τη Μαριλίζα. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί.
Πήρα μια μεγάλη σημαία. Κυμάτιζε τόσο όμορφα στον αττικό ουρανό, σε αυτό το όμορφο δειλινό.
Προχωρήσαμε και φτάσαμε στο κτίριο της ΓΣΕΕ. Κάτω από το μπαλκόνι. Ανάμεσα στους φοιτητές, τη νεολαία μας. Παλμός, διάθεση, ενθουσιασμός, τραγούδι...
Όλα τα μουσικά ακούσματα των τελευταίων 33 ετών και παλαιότερα. Πώς μπορείς να μην ενθουσιαστείς με το "Άξιον εστί"; Πώς μπορείς να μείνεις μακρυά από το πάθος...
Όταν ο Πρόεδρος βγήκε στο μπαλκόνι, ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε. Μέγα πλήθος, μέγα πάθος.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άρχισε ένα διάλογο με το λαό της Αθήνας. Απόψε υπογράφτηκε η ληξιαρχική πράξη του τέλους του "Γιωργάκη" και ταυτόχρονα η ανάδειξη του Γεωργίου Παπανδρέου του νεώτερου. Ο λαός είχε ανάγκη αυτό το διάλογο και ο Πρόεδρος έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί. Το όραμα της νίκης άρχισε να γίνεται ορατό. Ο λαός ψήφισε, αποφάσισε. Απόψε πέθανε η Δεξιά. Την Κυριακή ολοκληρώνεται τυπικά η αποχώρηση της καταρρέουσας κυβέρνησης. Ο διχασμός, η απάτη, η αναξιοπιστία, το ρουσφέτι μπαίνουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Επιτέλους τέλος.
Στο κάλεσμα του Προέδρου "ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ", ο λαός απάντησε με ένα τεράστιο ΝΑΙ. Ναι στη νέα αλλαγή, για μια νέα, δυνατή Ελλάδα.
Απόψε ο λαός στο τεράστιο αυτό δημοψήφισμα έδωσε την απάντηση του. Καληνύχτισε την καραμανλική δεξιά και καλοσώρισε τον Γεώργιο Παπανδρέου.
"Θα τον κρατήσουμε τον ήλιο
σίγουρα ναι
πάνω στις στέγες
μέσα στις καρδιές
καλημέρα ήλιε, καλημέρα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: