Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Ο τρίτος Παπανδρέου πρωθυπουργός!

Βράδυ Σαββάτου, 3/10/2009, παραμονή των εθνικών εκλογών. Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα, που όλα είναι τόσο βέβαια και σίγουρα, μέχρι..... ανησυχίας! Η προκήρυξη των εκλογών, πριν ένα περίπου μήνα, έφερε τον απερχόμενο πρωθυπουργό προ των ευθυνών του, τις οποίες τελικά δεν είμαι βέβαιος ότι τις έχει αντιληφθεί!
Απόψε είναι το τελευταίο βράδυ του Καραμανλή, ως πρωθυπουργού. Τι να σκέπτεται; Τι να προσδοκά; Πώς βλέπει την "επόμενη" μέρα;
θα ήθελα να μπω στο μυαλό του απερχόμενου. Έχω πολλές απορίες. Θεωρεί πως κυβέρνησε σωστά; Ή για να είμαι ακριβέστερος, θεωρεί πως επί 5 1/2 χρόνια κυβέρνησε έστω και μια μέρα; Ή, όσο υπήρχε Ρουσόπολυος, όλα είχαν αφεθεί στην εικόνα και την γκεμπελική πρακτική του στενού του συνεργάτη; Και όταν ο Ρουσόπουλος αποχώρησε, με μια σωρεία σκανδάλων να τον βαρύνει; Τότε βρήκε δικαίωση η φράση του Γέρου της Δημοκρατίας, που είχε πει για τον Γρίβα: "Εδοξάσθη κρυπτόμενος και εγελοιοποιήθη εμφανιζόμενος"! Πράγματι, ο Καραμανλής, με την αποχώρηση Ρουσόπουλου, αναγκάστηκε να βγει μπροστά! Όμως και πάλι τα κατάφερε! Βρήκε άλλον, τον Γιώργο Σουφλιά! Να παίξει αυτός το ρόλο του λαγού, για λογαριασμό του μόνιμα κουρασμένου πρωθυπουργού. Όπως ήταν φυσικό, ο Σουφλιάς, ως έχων και τον τελευταίο λόγο, του εισηγήθηκε την προσφυγή στις κάλπες, με στόχο τη μικρότερη δυνατή ήττα. Όλοι περιμέναμε την προκήρυξη των εκλογών, απλά έψαχναν να βρουν την ημερομηνία. Βρέθηκε και αυτή και ο Καραμανλής με διάγγελμά του προς τον Ελληνικό λαό, ζήτησε για τρίτη φορά να τον εμπιστευτεί. Μόνο που πλέον είναι άλλοι οι όρι του παιχνιδιού! Ο Καραμανλής βρέθηκε στη θέση αυτή από τα ολέθρια λάθη του προκατόχου του. Δεν κούνησε το δαχτυλάκι του. Όλα του ήρθαν στο πιάτο! Υποσχέθηκε, υποσχέθηκε, υποσχέθηκε! Τι για τρίτεκνους, τι για τους αγρότες "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά", τι αυξήσεις στους στρατιωτικούς, τι το ένα, τι το άλλο! Όμως ΟΛΑ τα διέγραψε από τη μνήμη του, μόλις εξελέγη πρωθυπουργός. Το 2007, εν μέσω πυρκαγιών και της μισής και πλέον Ελλάδας καιομένης, προκηρύσσει εκλογές για τις 16/9. Με το μπουφάν, αλά Μπους, το θυμόμαστε να προσέρχεται στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ! Κατάφερε να κερδίσει εκ νεου, βυθίζοντας το ΠΑΣΟΚ στην σωστρέφεια, που εκδηλώθηκε με την αμφισβήτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν. Από εκεί ξεκινά η μεγάλη επιστροφή. Ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίζει την εσωκομματική μάχη, προχωρά σε Συνέδριο, ανατρέπει και "χτίζει" μια νέα ηγετική ομάδα γύρω του, που του επιτρέπει να χειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τα νέα δεδομένα. Κυρίως, όμως, αλλάζει ο ίδιος. Αποκτά άλλον αέρα, εμπιστοσύνη στον εαυτό του, επιλέγει και περιθωριοποιεί, δυναμώνει το Κίνημα από μέσα. Γίνεται ο μπροστάρης, γιατί έχει πετάξει από πάνω του το θάμπό δαχτυλίδι που του πρόσφερε ο Σημίτης και πλέον είναι ο νικητής-Πρόεδρος!
Από την άλλη, τα σκάνδαλα άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια με ρυθμό ένα την ημέρα, με τον Καραμανλή να δείχνει μια πρωτοφανή αδυναμία να σπάσει αυγά! Και η μεγάλη ανατροπή πραγματοποιείται! Στη ΔΕΘ, το 2008, περνά μπροστά! Το ΠΑΣΟΚ ξεπερνά τη ΝΔ και από τότε παραμένει μπροστά. Κερδίζει τις Ευρωεκλογές τον Ιούνη του 2009. Η ΝΔ έριξε την ήττα στην ομολογουμένως ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ αποχή, που κατά την προσωπική μου εκτίμηση οφειλόταν στο γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές συνέπεσαν με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Και ο Έλληνας δεν είναι να χάνει τριήμερο!!!
Το τι ακούστηκε εκείνες τις μέρες, δεν περιγράφεται! Ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο κόμμα με 4,5%, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ήταν σχεδόν ηττημένο!!! Τέλος πάντων, ο καιρός πέρασε και φτάσαμε εκεί που όλοι περίμέναμε. Στο αποψινό, τελευταίο βράδυ του Καραμανλή, ως πρωθυπουργού και του Γιώργου Παπανδρέου, ως Αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από αύριο όλα θα είναι διαφορετικά.
Οι σκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου πρέπει να είναι αποκλειστικά, πως μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο θα ανατρέψει το κλίμα άρνησης που υπάρχει παντού. Και αυτό πρέπει να γίνει με πρωτοβουλίες και ανατρεπτικές κινήσεις που αθ έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβρη. Εάν μέχρι τέλους του χρόνου, το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να πιάσει μεγάλο ποσοστό του προγράμματος των πρώτων 100 ημερών, τότε θα έχει κερδίσει όχι απλά μια ανέφελη 4 ετία, αλλά και μια πιθανή άνετη δεύτερη 4ετία. Γιατί είναι βέβαιο πως ο Γιώργος Παπανδρέου, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ! Δυστυχώς, αλλά είναι το μόνο βέβαιο. Και επειδή ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε πως είναι για τα δύσκολα, έφτασε η στιγμή να πάρει κάθε πρωτοβουλία των κινήσεων.
Αύριο το καράβι πιάνει λιμάνι. Η ελπίδα μας έχει ονοματεπώνυμο. Είναι ένας άνθρωπος, με ένα τεράστιο προνόμιο. Να είναι ένας ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ! Ο τρίτος, κατά σειρά, Παπανδρέου, που γίνεται πρωθυπουργός!
Από καρδιάς, εύχομαι να έχει δύναμη! Γιατί και όραμα και όρεξη και διάθεση έχει! Το απέδειξε! Σε όλους! Ακόμη και σε αυτούς που ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να το δουν!

ΓΓΑ

1 σχόλιο:

Μαρίτα είπε...

εξαιρετικός όπως πάντα!