Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ένοπλη επίθεση με τραυματίες αστυνομικούς

Έξι αστυνομικοί - μία γυναίκα ανάμεσά τους - τραυματίστηκαν από την επίθεση. Δύο εξ αυτών φέρουν σοβαρά τραύματα από σφαίρες στο θώρακα και στην κοιλιά. Πιο κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση 23χρονου άνδρα ο οποίος χειρουργήθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ο 23χρονος δόκιμος ειδικός φρουρός έχει δεχτεί τρεις σφαίρες στην κοιλιακή χώρα και δύο στα κάτω άκρα.

Σοβαρή κρίνεται και η κατάσταση της 23χρονης γυναίκας- δόκιμης ειδικής φρουρού-, η οποία δέχτηκε σφαίρες στον ώμο και το βραχίονα και χειρουργήθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

Οι υπόλοιποι αστυνομικοί φέρουν ελαφρύτερα τραύματα και νοσηλεύονται στον Ερυθρό Σταυρό. Πολίτης, 47 ετών, που βρέθηκε μπροστά στο επεισόδιο, νοσηλεύεται επίσης στο ίδιο νοσοκομείο, καθώς υπέστη σοκ. 

Οι τραυματίες είναι όλοι νεαροί αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί από 23 ως 30 ετών.

Δήλωση Χρυσοχοϊδη

"Η αποψινή ένοπλη επίθεση εναντίον νεαρών αστυνομικών είναι άνανδρη, δολοφονική και 100% τρομοκρατική. (...) Θέλω να διακηρύξω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η βία και ειδικά η ένοπλη βία, είναι ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας. Ειδικά η ένοπλη βία εις βάρος νεαρών αστυνομικών" δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδης έξω από τον Ερυθρό Σταυρό.
"Θέλω να στείλω το μήνυμα στους φρικαλέους και άνανδρους τρομοκράτες ότι δεν θα τους περάσει. Θέλω να στείλω το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται", συμπλήρωσε και τόνισε ότι θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους τραυματίες εξέφρασε η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές στον Ερυθρό Σταυρό για τις υπηρεσίες και την ετοιμότητά τους. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και η υπουργός Υγείας βρέθηκαν κοντά στους τραυματίες από την πρώτη στιγμή, ενώ για την κατάσταση ενημερωνόταν συνέχεια και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Πως έγινε η επίθεση

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι δύο μοτοσικλέτες σταμάτησαν έξω από το Α.Τ. Αγίας Παρασκευής - στο ίδιο κτίριο στεγάζεται η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα δίτροχα επέβαιναν από δύο άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα. Οι δύο συνεπιβάτες πλησίασαν στο κτίριο, όπου εκείνη τη στιγμή γινόταν αλλαγή βάρδιας. Πεζή περιπολία, από αστυφύλακα, ένα δόκιμο αστυφύλακα και τέσσερις εκπαιδευόμενους ειδικούς φρουρούς, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών. 

Οι δράστες πυροβόλησαν με όπλο τύπου Καλάσνικοφ - ή περισσότερα όπλα - ρίχνοντας δεκάδες σφαίρες, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και ομάδα υποστήριξης των δραστών, που επέβαινε σε άλλες μοτοσικλέτες.

Στον τόπο έσπευσαν ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας μαζί με ειδικούς της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών. Τουλάχιστον 50 κάλυκες έχουν εντοπιστεί στο σημείο της επίθεσης και μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να ερευνηθεί ο τύπος του αυτόματου όπλου, καθώς και εάν έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.
Πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης αναφέρουν ότι "ύποπτη" μοτοσικλέτα εντοπίστηκε στην περιοχή του Παπάγου, ενώ αναζητούνται αυτές που έπαιξαν υποστηρικτικό ρόλο. Άνδρας που είχε στην κατοχή του χειροβομβίδα συνελήφθη επίσης το βράδυ της Τρίτης, χωρίς να γνωστό ακόμη αν έχει κάποιο ρόλο στην υπόθεση.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Ωστόσο παρόμοιες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν ο "Επαναστατικός Αγώνας" και η "Σέχτα Επαναστατών".
Συγκεκριμένα, στην επίθεση στο Α.Τ. Νέας Ιωνίας (Επαναστατικός Αγώνας, 30 Απριλίου 2007) χρησιμοποιήθηκε υποπολυβόλο διαμετρήματος 9mm τύπου MP5, ενώ στο χτύπημα κατά του Α.Τ. Κορυδαλλού (Σέχτα, 3 Φεβρουαρίου 2009) ένα πιστόλι των 9 mm και ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion.
Για "στοχοποίηση της αστυνομίας" και "επιθέσεις μίσους" μίλησε στον Flash 96 o Στράτος Μαυροϊδάκος, αντιπρόεδρος των ειδικών φρουρών.

Η επίθεση σημειώνεται ενώ η κυβέρνηση "ανοίγει" ξανά το "φάκελο" της τρομοκρατίας και μετά την επικήρυξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη των "ληστών με τα μαύρα".

Πολιτικές αντιδράσεις

"Καταδικάζω την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που έθεσε σε κίνδυνο αθώες ζωές. Αυτή την ώρα εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους τραυματισμένους αστυνομικούς και στις οικογένειες τους και τους εύχομαι περαστικά" δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.
"Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποψινή, πρωτόγνωρη σε έκταση και βιαιότητα, τρομοκρατική επίθεση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους τραυματισμένους αστυνομικούς και τις οικογένειες τους, με την ευχή να μην θρηνήσουμε απώλεια ζωής" αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

"Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. να εκπληρώσει την δημοκρατική της αποστολή του σεβασμού του Κράτους Δικαίου, της προστασίας των πολιτών και ιδίως του διαρκούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στον οποίο έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες" συμπληρώνεται.

"Η ώρα αυτή δεν είναι ώρα κριτικής. Θα περιμένουμε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση - την οποία παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας δεν έχουμε ακόμα - από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, χωρίς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς εντυπωσιασμού που έχει έως τώρα ακολουθήσει" καταλήγει η ανακοίνωση.
"Οι φυσικοί αυτουργοί των τρομοκρατικών επιθέσεων, αποθρασύνονται όσο το σύστημα αφήνει ανέγγιχτους τους ηθικούς αυτουργούς. Καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κοινωνικός εχθρός είναι εντός των πυλών. Ο Θεός να βοηθήσει τα χτυπημένα παιδιά. Στις οικογένειές τους εύχομαι κουράγιο και δύναμη" ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: