Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ιστορική περίοδος Γιώργου Παπανδρέου








Βράδυ Δευτέρας, σχεδόν 24 ώρες μετά το τεράστιο εκλογικό αποτέλεσμα, με το οποίο ο Ελληνικός λαός, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και όχι διαμρτυρίας, αναδεικνύοντας το ΠΑΣΟΚ και πάλι, μετά από 5 1/2 χρόνια, πρώτο κόμμα και τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό. Σήμερα το μεσημέρι, μάλιστα, έλαβε και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η τρίτη, υπό Παπανδρέου, κυβέρνηση στην Ελλάδα. Προηγήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο "Γέρος της Δημοκρατίας", το 1963. Ακολούθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν το 1981 σχημάτισε την κυβέρνηση της ΑΛΛΑΓΗΣ. Και τώρα, η τρίτη γενιά Παπανδρέου, στο πρόσωπο του Γιώργου, ετοιμάζεται να διαβί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Και κάθε φορά ένας Παπανδρέου είχε πολλές ευθύνες.
Το 1963, ο αείμνηστος Γέρος της Δημοκρατίας, έπρεπε να δώσει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, σε μια Ελλάδα που ερχόταν από τον εμφύλιο και τα ξερονήσια. Έπρεπε να ανατρέψει την αντίληψη της αστυνομοκρατούμενης Ελλάδας, να δώσει νέα πνοή στην Παιδεία, ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη. Τα κατάφερε, μέχρι το καλοκαίρι του 1965, όταν μια ομάδα αποστατών ανέτρεψε την κυβέρνηση του λαού και άνοιξε το δρόμο προς τη χούντα των συνταγματαρχών.
Το 1974, με τη Μεταπολίτευση, επιστρέφει στην Ελλάδα ο δεύτερος Παπανδρέου, αυτός που έμελε να αλλάξει μια για πάντα τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, αυτός που με μια του φράση, με ένα νεύμα των χεριών του από το μπαλκόνι, έδινε ρυθμό στα παραληρούντα πλήθη των πιστών του. Έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, έδωσε το σύνθημα της ΑΛΛΑΓΗΣ και το 1981 ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, που είπε το ΟΧΙ στους Αμερικανούς. Το κοινωνικό έργο των κυβερνήσεων του, τεράστιο. Κυβέρνησε μέχρι το 1989 και απο το 1993 μέχρι το 1996, οπότε και τον υποχρεώσαν σε παραίτηση, για λόγους υγείας.
2004 και ανατέλλει το άστρο του τρίτου Παπανδρέου. Η ώρα του Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβει τις τύχες του ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει. Αρχές του 2004 και υπό την απαιλή μιας καταστροφικής ήττας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, πήρε στις πλάτες του το Κίνημα, ένα Κίνημα υπό διάλυση, σπαρασσόμενο, με περισσότερους "αρχηγούς" από στελέχη! Βουτηγμένο μέσα στην αντίληψη της εξουσίας, της διαφθοράς και των σκανδάλων, δεν απέφυγε την ήττα από την δεξιά του Καραμανλή. Μόνο που το θαμπό δαχτυλίδι που παρέδωσε ο Σημίτης στον Παπανδρέου είχε ακόμη δρόμο. Ήττα στις Ευρωεκλογές του 2004, ήττα στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές του 2006, ήττα και αμφισβήτηση στις εθνικές εκλογές του 2007. Και εκεί ήταν το σημείο μηδέν. Ήταν η νύχτα που ο Παπανδρέου γνώρισε τι θα πει αχαριστία, αγνωμοσύνη, αγένεια. Ήταν η νύχτα που κατάλαβε πως η κορυφή έχει τεράστια μοναξιά...
Από εκείνη τη νύχτα πέρασαν 2 ολόκληρα χρόνια. Πολλά κύματα, τεράστιες φουρτούνες, Συνέδριο, μάχη σκληρή, σώμα με σώμα και η τελική δικαίωση. Ο Γιώργος Παπανδρέου από το Σεπτέμβρη του 2008 βρέθηκε στη θέση του οδηγού και από τότε δεν την έχασε ΠΟΤΕ. Κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2009 με 4,5% διαφορά και έφτανε η ώρα των εθνικών εκλογών. Πλέον, ο "Γιωργάκης", που με μανία προσπαθούσαν να δώσουν προς τον κόσμο τα ΜΜΕ, έγινε Γιώργος Παπανδρέου! Εντυπωσιακή η κωλοτούμπα των μέσων! Αυτοί που τον λοιδορούσαν, τον χλεύαζαν, τον μείωναν, τώρα τον αποθεώνουν. Ο Γιώργος, ο δικός μας Γιώργος, μπαίνει στην τελική ευθεία, χωρίς να κόψει ταχύτητα. Και καταφέρνει να κόψει το νήμα με τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά απο το 1981!  10, 4%! Ένας ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ θρίαμβος του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε προς όλους πως είναι ΗΓΕΤΗΣ και όχι ένας αναλώσιμος πολιτικός. Και κυρίως, να μη λησμονεί ο οποιοσδήποτε, πως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο άνθρωπος που συνομιλεί με οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, σε όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα, σήμερα, 24 ώρες μετά την θριαμβευτική εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, είναι σε ασφαλή χέρια. Και πιστεύω βαθια. πως ξεκινά μια περίοδος, που θα γραφτεί στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Ξεκινά η ιστορική περίοδος του Γιώργου Παπανδρέου!

ΓΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: