Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Η φωτοβολίδα

Καλή χρονιά να έχουμε, αν και τα μηνύματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Το χτύπημα των Ισραηλινών στη Γάζα και οι φωτογραφίες των παιδιών να κλαίνε δεν αποτελούν στοιχείο αισιοδοξίας για το χρόνο που μόλις μπήκε.
Ευχόμενος σε όλους τους καλούς φίλους, έλεγα πως φέτος είναι χρονιά ανατροπών. Ναι, το πιστεύω ότι φέτος είναι η χρονιά που πιθανότατα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση Καραμανλή σέρνει τα βήματά της, αδυνατώντας να συλλάβει τα σημεία των καιρών, ο δε πρωθυπουργός, κακέκτυπο του μέχρι πρότινος κραταιού και αδιαμφισβήτητου ηγέτη, προσπαθεί να σηκωθεί από τη νάρκη του, αλλά δεν τα καταφέρνει. Λογικό, γιατί δεν το έχει κάνει άλλη φορά... Μόνο που τώρα έχει την υποχρέωση να κάνει κάτι. Οτιδήποτε. Να εξηγήσει στον κόσμο τι γίνεται με την οικονομία, πώς θα πορευτούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, τι θα κάνει με τα σκάνδαλα, πώς θα αντιμετωπίσει την εσωκομματική κρίση, που τελικά έγινε κρίση της χώρας, που ακυβέρνητη ταξιδεύει στο άγνωστο. Και τελικά να ξεκαθαρίσει αν θα κάνει αυτόν τον περίφημο ανασχηματισμό, που τον κλωσά εδώ και καιρό, αλλά δεν του "βγαίνει".
Φυσικά, ο "καταλληλότερος", έχει να αντιμετωπίσει και την επιθυμία των πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησής του, οι οποίοι δηλώνουν οι ίδιοι αμετακίνητοι. Τι θα κάνει με αυτούς; Πώς θα μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα στην αγορά, όταν δεν μπορεί να αλλάξει ΟΛΟ το οικονομικό επιτελείο, που οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή με μαθηματική ακρίβεια;
Πώς θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά, όταν ο αρμόδιος υπουργός λειτουργεί σε τρικυμία εν κρανίω; Όταν μια κυβέρνηση ΑΔΥΝΑΤΕΙ να επιβάλλει τους όρους του παιχνιδιού, είναι περισσότερο από αναγκαία η προσφυγή σε ένα δομικό ανασχηματισμό, που, αν μη τι άλλο, θα δείξει αλλαγή προθέσεων και διάθεση, έστω και προσωρινά, φυγής προς τα εμπρός. Ο Καραμανλής ΔΕΝ ΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟ. Δεν το έκανε στο παρελθόν, όταν τα ΜΜΕ, δια του Θεόδωρου, τον υποστήριζαν, θα το πράξει τώρα, που δεν τολμά να κινηθεί;
Μια πράξη ηρωική, που πιθανότατα να τον έβγαζε από το αδιέξοδο, είναι και η προσφυγή στις κάλπες. Μόνο, που αυτό δεν το αντέχει, αν και γνωρίζει πως κάθε επόμενη δημοσκόπηση θα είναι χειρότερη για τον ίδιο και το κόμμα του, από την προηγούμενη.
Ο πρωθυπουργός της εικόνας καλείται πλέον να αποδείξει ότι το ηγετικό προφίλ που τόσο έξυπνα φιλοτέχνησαν οι "αγιογράφοι" του, υπάρχει και στην πραγματικότητα. Η αδυναμία να παρέμβει στα πράγματα δείχνει ότι απλά υπήρξε εικόνα και όχι ουσία. Άρα; Καλό θα κάνει στον τόπο ΜΟΝΟ εάν αποφασίσει να απομακρυνθεί, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές, εκλογές ήττας για την παράταξή του, εκλογές προσωπικής ήττας, αφού ο ίδιος άνθρωπος απέδειξε περίτρανα πόσο λίγο διαρκούν οι φωτοβολίδες. Γιατί ο Καραμανλής τέτοιο ήταν. Μια φωτοβολίδα, που πίστεψε ότι θα φωτίζει αιώνια...

ΓΓΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ. ΕΚΤΙΜΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ. ΤΟ ΕΛΠΙΖΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙ'ΑΥΤΟ.