Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Στο κλείσιμο του κύκλου της Μεταπολίτευσης

Οι διαδοχικές δημοσκοπήσεις όλο αυτό το διάστημα, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα δυο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν κάτω από το 50%, ενώ πρώτο «κόμμα» είναι οι αναποφάσιστοι. Μέσα στη δίνη του σκανδάλου της Siemens, όπου η κατευθυνόμενη Δικαιοσύνη προσπαθεί να κουκουλώσει όπως όπως την υπόθεση, για να μην εμπλακούν πρόσωπα της κυβέρνησης, όπου ο Υπουργός της Δικαιοσύνης διαβεβαίωνε ότι «δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα», όπου η μόνη φωνή αντίδρασης είναι αυτή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά που πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος βρέθηκαν μπλεγμένα σε «μαύρο χρήμα», η εξέλιξη των δημοσκοπήσεων είναι απόλυτα φυσιολογική.

Φυσικά, η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο, όπως σε όλα τα θέματα. Το αφήνει να εξαντληθεί από μόνο του! Καθημερινά βγαίνουν στον αέρα ονόματα, έγγραφα, παραστατικά, αλλά αυτή, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, του αποτελεσματικού σε αυτό που κάνει Ρουσόπουλου, ρίχνει και πάλι τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, όπως με επιτυχία έχει κάνει εδώ και 4 ½ χρόνια, με αποτέλεσμα να βγαίνει «καθαρή» η Ν.Δ. και «καταλληλότερος» ο πιο απών πρωθυπουργός των τελευταίων 50 ετών! Ομόλογα, παραδικαστικό, ασφαλιστικό, ΟΤΕ, Siemens, πυρκαγιές, σεισμοί και άλλα πολλά, σε όλα η ίδια τακτική!

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και τελικά όλο μέσα σε αυτή βρίσκεται! Γιατί; Γιατί εδώ απουσιάζει η τόλμη, στα πλαίσια μιας «μεγάλης και ενωμένης Δημοκρατικής Παράταξης»! Η μεγαλύτερη ειρωνεία; Η «μεγάλη και ενωμένη», διαρκώς συρρικνώνεται! Λείπει η τόλμη, να υπάρξει ξεκαθάρισμα σε πρόσωπα και πολιτικές. Υφέρπει κρίση και ανακυκλώνεται η εσωστρέφεια. Φυσικά, ο Πρόεδρος του Κινήματος, το ισχυρότερο χαρτί του ΠΑΣΟΚ, κινείται στα πλαίσια των ισορροπιών, μη δυνάμενος να εφαρμόσει αυτό που πραγματικά θέλει. Μόνο, που στην παρούσα συγκυρία, έχει το τρομακτικό πλεονέκτημα των κινήσεων. Το ΠΑΣΟΚ, όντας κυβέρνηση επί 18 χρόνια, πράγματι ενεπλάκη σε διάφορα. Ουδείς το αμφισβητεί, ουδείς το αρνείται. Τώρα, όμως, ειδικά αυτή την περίοδο, με το χαμό του σκανδάλου, δίνεται η μοναδική ευκαιρία στον Γιώργο Παπανδρέου να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου. Και είναι βέβαιο πως ουδείς θα τολμήσει να πει το παραμικρό. Όμως, το ζήτημα είναι η απογοήτευση της κοινωνίας. Το σύνθημα «όλοι ίδιοι είστε» είναι ισοπεδωτικό! Αλλά, ακούγεται!

Η σημερινή κατάσταση, όπως εξελίσσεται, έντονα θυμίζει Ιταλία. Κάποιοι δικαστές φρόντισαν για την επιχείρηση «καθαρά χέρια» και η Ιταλία έκτοτε έχει για τρίτη φορά πρωθυπουργό τον Μπερλουσκόνι! Δεν είναι κατάντια αυτό για μια χώρα εξόχως Δημοκρατική; Είναι! Αλλά, αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα της γείτονος!

Σαφέστατα και η σημερινή πραγματικότητα σήμανε το τέλος της εποχής της Μεταπολίτευσης. Η νέα πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Άλλα τα δεδομένα, άλλο το πολιτικό σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί. Ήδη, συζητείται ο περίφημος τρίτος πόλος, δημιούργημα και εκφραστής των πάσης φύσεως συμφερόντων. Εξάλλου, δεν πρέπει να πάει χαμένο και το περίφημο προεκλογικό δείπνο που είχε πραγματοποιήσει γνωστός εκδότης….

Ποια η αντίδραση της κοινωνίας; Καμιά! Η κοινωνία, όπως διαμορφώθηκε πλέον, δεν ενδιαφέρεται. Καρτερικά περιμένει το όποιο μοιραίο, μη αντιδρώντας. Ακρίβεια; Απάτες; Αδιαφορία του κράτους; Νέο ασφαλιστικό; Στο απόλυτο μηδέν! Σε ομαδική κατάθλιψη, ένας ολόκληρος λαός.

Δε θα ασχοληθώ με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, γίνονται δεκανίκι του Καραμανλή. Κι ενώ τώρα, που όλα βγαίνουν στο φως και θα έπρεπε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να σταθούν στο ύψος τους, καταγγέλλοντας και προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις καθημερινά, διαπιστώνουμε μια παγωμάρα και φυσικά όλες οι ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ…

Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό των εξελίξεων, υπήρξε και μια σημαντικότατη εκδήλωση. Το 23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου για μια κόμη φορά έλαμψε η προσωπικότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί, είναι αλήθεια, πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, ή μόνο στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη δεξιοκρατείται, συντηρητικοποιείται. Η μετανάστευση; Η ακρίβεια; Το περιβάλλον; Ζητήματα που απασχολούν κάθε Ευρωπαίο πολίτη και που και αυτός πλέον σταδιακά αποδυναμώνεται και μειώνει την αντίδρασή του στην επερχόμενη λαίλαπα.

Τα Σοσιαλιστικά/Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν την ευθύνη τους. Και η Διεθνής, με τη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, επιβεβαίωσε την ανάγκη να γίνει ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι άλλο!

Η επανεκλογή στη θέση του Προέδρου και μάλιστα ομόφωνα, του Γιώργου Παπανδρέου, αυτού του τόσο παρεξηγημένου, στη χώρα μας, πολιτικού! Σε μια χώρα που τρώει τα παιδιά της, ένας Έλληνας πολιτικός ηγείται μια τεράστιας κίνησης, σε όλο τον πλανήτη! Κι οι διάφοροι ελληναράδες, εξακολουθούν, στα πλαίσια της μικρότητας τους, να τον αποκαλούν «Γιωργάκη», σα να τον μεγάλωσαν στα γόνατά τους….

Γίνεται παιχνίδι στα στόματα των δημοσιογράφων, λοιδορείται και αμφισβητείται από τους κάθε λογής «τίποτα», που έχουν κατακλύσει κάθε χώρο. Και φυσικά, ο Γκέμπελς της κυβέρνησης Καραμανλή, εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός και με κάθε τρόπο καταφέρνει να διαμορφώνει τη συνείδηση του εκλογικού σώματος, όπως εκφράζεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις.

Στο κλείσιμο αυτού του κύκλου, που ξεκίνησε με την πτώση της Χούντας των συνταγματαρχών και τον ακρωτηριασμό της Κύπρου, του περίφημου κύκλου της Μεταπολίτευσης, διαπιστώνεται ότι η πολιτική βρίσκεται στα «σχοινιά».

Υπουργοί μπλεγμένοι σε σκάνδαλα, πρώην υπουργοί μπλεγμένοι σε σκάνδαλα, Δικαιοσύνη καθοδηγούμενη (καθόσον και τυφλή, μην πέσει και χτυπήσει!), αγορά που κερδοσκοπεί κάθε λεπτό, κοινωνικό κράτος που καταρρέει, ανεξέλεγκτη είσοδος οικονομικών μεταναστών, ανεργία, κάκιστη παροχή υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας…

Μια χώρα που κινείται από κεκτημένη ταχύτητα και μόνο. Και μια κυβέρνηση που ΑΔΥΝΑΤΕΙ να παρακολουθήσει την πραγματικότητα, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στην αντίληψη, πως για όλα «φταίει το ΠΑΣΟΚ»!

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έδωσε το στίγμα! Στη χώρα αυτή, στο λαό αυτό, δεν πρέπει τόσο κακή διακυβέρνηση. Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα και παράλληλα να «τρέχει» η δικαστική διερεύνηση. Πλήρης άρνηση από την πλευρά του «καταλληλότερου»….

Μόνο, που όσο κι αν απολαμβάνει την πρόσκαιρη άνοιξη των αριθμών των δημοσκοπήσεων, θα βρεθεί προ αδιεξόδου, μόλις αρχίσουν τα πρωτοβρόχια. Πετρέλαιο θέρμανσης προ των πυλών! Και φυσικά, για πόσο θα αντέξει σε αυτή την αδιέξοδη οικονομική και κοινωνική πολιτική; Σημειωτέον ότι και τα σκάνδαλα, που ακολουθούν αυτή την κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να αποκαλύπτονται!

Το ΠΑΣΟΚ, οφείλει τώρα, να καταθέσει πειστική πρόταση σε κάθε τομέα. Διατυπωμένη πολιτική για το κάθε τι. Ρηξικέλευθες προτάσεις για μια άλλη κοινωνία, για ένα άλλο κράτος. Εγγύηση είναι μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου. Ας τολμήσει να καθαρίσει και να περάσει μπροστά. Για τη χώρα, το λαό. Για μια άλλη κοινωνία, με μια άλλη κοινωνική συμφωνία.

Γιάννης Γ. Αγγέλου

1 σχόλιο:

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Πολύ δυνατή τοποθέτηση. Όντως, το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική πραγματικότητα είναι βαρίδια για τον Παπανδρέου...