Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Λύση

«Τροποποιήσεις στον οικονομικό κανονισμό του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος ενώ παράλληλα κάλεσε και τα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο. Η εισήγηση που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη, έχει ως εξής:

Προτείνεται ονομαστικοποίηση όλων των εσόδων ανεξαρτήτως ποσού είτε αυτά αφορούν συνδρομές μελών είτε αφορούν έσοδα από οικονομικές εξορμήσεις (κουπόνια) ή κάθε άλλη προβλεπόμενη πηγή. Οι εισροές χρημάτων θα πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ενώ και όλες οι πληρωμές θα γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή με ονομαστικές επιταγές. Η εκτέλεση πληρωμών σε μετρητά θα επιτρέπεται για ποσά έως 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα συντάσσεται προϋπολογισμός του κόμματος από το Γενικό Διευθυντή, ο οποίος θα είναι και υπεύθυνος των οικονομικών υπηρεσιών. Ο προϋπολογισμός θα εγκρίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και θα δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο. Για κάθε δράση ή εκδήλωση που θα συνεπάγεται δαπάνη που υπερβαίνει το 2% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού του ΠΑΣΟΚ, θα απαιτείται η σύνταξη ειδικού προϋπολογισμού.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε από την εισήγηση του κ.Παπανδρέου σε αρκετά σημεία, εκτιμώντας ότι καταπιάνεται με επιμέρους θέματα, όπως τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, αντί να παρουσιάζει μια συνολική εικόνα του κινήματος και των πολιτικών που προτίθεται να εφαρμόσει ως κυβέρνηση. Μάλιστα δήλωσε ότι θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος της κρίσης και όχι της λύσης, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου. Στον αντίποδα, η Άννα Διαμαντοπούλου βρήκε θετικές τις εισηγήσεις για τα οικονομικά του Κινήματος και για την οικονομία, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία. Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει στη σημερινή κρίση με οραματικό τρόπο και να αιτιολογήσει γιατί πρέπει να έρθει στην εξουσία.»

Ολοκληρώνεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό τη σκιά των νέων δημοσκοπήσεων, που παρουσιάζουν την ίδια εικόνα με τις προηγούμενες, δηλαδή, ένα σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. 3.5 ποσοστιαίων μονάδων. Το αξιοπερίεργο όλων των δημοσκοπήσεων είναι πώς καταφέρνει η κυβέρνηση να πείθει. Μετά, μάλιστα και την μουσολινική ομιλία του «καταλληλότερου» στην Αρχαία Ολυμία, στα πλαίσια του Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, και τη μη παρουσία του στις περιοχές που τον ανέμεναν οι πληγέντες από την περυσινή καταστροφική πυρκαγιά, η κοινωνία θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το δρόμο που πορεύεται.

Φυσικά, πάντοτε υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ η πλευρά Βενιζέλου, μόνιμα να αμφισβητεί τον Πρόεδρο. Οι προτάσεις Παπανδρέου, ανατρέπουν την σημερινή εικόνα φαυλότητας των κομμάτων και ρίχνουν φως στα ταμεία τους. Σταματούν οι άδηλοι πόροι, οι «άγνωστες» πηγές χρηματοδότησης και όλα δημοσιεύονται στο internet. Η αντίδραση Βενιζέλου έγκειται στην αντίληψη που τον διακατέχει του έντονου κυβερνητισμού. Η εξουσία για την εξουσία, μη αντιλαμβανόμενος πως πλέον στη λογική του «όλοι ίδιοι είστε», είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να ανατραπεί ακόμη και η ίδια η λειτουργία των κομμάτων. Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποια «φωτεινά πνεύματα» κατευθύνουν τον κύριο καθηγητή, ώστε να μην αντιλαμβάνεται ότι η μόνη λύση, για να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία είναι να αλλάξει το ίδιο και να μπει ξανά στην πρωτοπορία. Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα; Πώς μπορεί να πείσεις την κοινωνία ότι είσαι διαφορετικός, όταν αναφέρεσαι μόνο στην κατάληψη της εξουσίας και όχι στο πώς θα αλλάξεις, θα γίνεις διαφορετικός, για να πείσεις τον ψηφοφόρο να σε εμπιστευθεί;

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει πλέον καταστεί μια τεράστια μαύρη τρύπα. Δεν είναι τυχαίο που κάποια σκάνδαλα έχουν αφετηρία την περίοδο διακυβέρνησής του. Πώς θα πείσει; Με ποιον τρόπο; Εκτός του ότι, κατ΄ εμέ, θα έπρεπε να απομακρυνθούν όλοι όσοι προκάλεσαν, όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε κυβερνητικές θέσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την ιστορική ευθύνη να οδηγήσει το Κίνημα ΠΡΩΤΙΣΤΑ στην αυτοκάθαρσή του και στη συνέχεια στην εξουσία. Δεν είναι διαπραγματεύσιμα αυτά. Χρεώθηκε ο ίδιος όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος, επί μακρόν χρόνο βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, επιτέλους ας πραγματοποιήσει αυτό που επιβάλλεται, με όποιο κόστος! Και τελικά, δε νομίζω ότι η απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού κόστισε στο ΠΑΣΟΚ. Ούτε και η απομάκρυνση όσων εμπλέκονται με το σκάνδαλο Siemens. Το αντίθετο, θα έλεγα. Τα οφέλη του ΠΑΣΟΚ, από την καθαρή στάση του Προέδρου του απέναντι στα σκάνδαλα και στους με κάθε τρόπο εμπλακέντες, είναι επιταγή που θα εισπραχτεί σε πολύ σύντομο χρόνο. Και καλό θα είναι όλοι όσοι είχαν το ρόλο του εξαπτέρυγου, να σιωπήσουν.

Αναφέρθηκα στην ιστορική ευθύνη του Προέδρου. Είναι τεράστια. Και ως Πρόεδρος δεν πρέπει να είναι αρεστός. Οφείλει να είναι αυτός που θα οδηγήσει το Κίνημα πέρα από τη σημερινή απαξίωσή του και θα το φέρει ξανά στην πρωτοπορία και δευτερευόντως στην εξουσία. Στόχος σήμερα, κάθε μέλους, κάθε στελέχους του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι αυτό. Αυτοκάθαρση, νέοι άνθρωποι, καθαρές λύσεις. Οτιδήποτε άλλο θα κρατά το Κίνημα στον πάτο του πηγαδιού. Η ευθύνη του Προέδρου είναι η ευθύνη του χειρουργού. Στο χειρουργικό τραπέζι φορά τη μάσκα του καθήκοντος, δηλαδή, θα πονέσω τον ασθενή για να γίνει καλά. Και ο πολιτικός αυτό το ρόλο έχει. Προτάσσει το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον της Παράταξης. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αρεστός σε όλους. Όμως, όταν το πολιτικό σύστημα βρίθει σκανδάλων, όταν το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να προτείνει λύσεις, τότε ο ηγέτης αναλαμβάνει το βάρος των πρωτοβουλιών και αφήνει πίσω του όσους δεν μπορούν ή δε θέλουν να τον ακολουθήσουν.

Για πολλοστή φορά, έχω να προτείνω στον Πρόεδρο να κάνει την υπέρβασή του. Να κάνει αυτό που του υπαγορεύει η συνείδησή του, η δημοκρατικότητά του και η οικογενειακή του παράδοση. Και η λύση θα πονέσει, θα προκαλέσει, θα αμφισβητηθεί. Το αποτέλεσμα, όμως, θα τον δικαιώσει. Όπως ο Αλέξανδρος με το ξίφος έλυσε τον δεσμό και κατέστη αδιαμφισβήτητος, έτσι και σήμερα, Πρόεδρε, η μόνη λύση είναι αυτή. Μαχαίρι, Πρόεδρε, μαχαίρι.

Γ.Γ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: