Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Είναι υποχρέωσή μου να αναρτήσω το κείμενο αυτό που εκπνήθηκε από την Ομάδα Εργασίας της ΝΟΕΣ Νοτ. Αιγαίου. Η ακριτική Ελλάδα μας στέλνει μήνυμα και είμαστε υποχρεωμένοι να το διακινήσουμε παντού. Η ακριτική Ελλάδα εργάζεται και αγωνιά για την Παράταξή μας. Ευχαριστώ τους συντρόφους που μου το εμπιστεύθηκαν. Ήδη έχω πράξει το καλύτερο, ως δέσμευση εκτίμησης και σεβασμού στο έργο τους.
Ν.Ο.Ε.Σ. ΝΟΤ.ΑΙΓΑΙΟΥ
Θ.Ε. ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Η πρόταση για την Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική για τον πρώτο ή τον δεύτερο βαθμό ή μόνο γι’ αυτούς, αλλά για το σύνολο της διοικητικής δομής του Κράτους, αφού οι αλλαγές που θα προταθούν στον ένα τομέα επηρεάζουν και τους υπόλοιπους. Άρα αναλύουμε και προτείνουμε θέσεις για το σύνολο της διοικητικής δομής της Χώρας. Την διοικητική μεταρρύθμιση.Ο τελικός στόχος μας, έτσι όπως προσδιορίζει κατ’ επανάληψη το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος μας, είναι η μεταβίβαση στις τοπικές κοινωνίες όλων εκείνων των δημοσίων υποθέσεων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του τόπου, δηλαδή των ευθυνών προγραμματισμού της ανάπτυξης, των υπηρεσιών ελέγχου της ανάπτυξης, της φορολογίας, της προστασίας και της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, της εργασίας κλπ.
O στόχος αυτός προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια και σε όλη την έκταση της το περιεχόμενο των πολιτικών θέσεων μας που δεν είναι τίποτε άλλο παρά να αναδείξουμε την ανθρώπινη δύναμη ώστε συλλογικά οι κοινωνίες να αποφασίζουν για την ανάπτυξη και την επίλυση των προβλημάτων τους.
Οφείλουμε εξ αρχής να αποσαφηνίσουμε ότι για αυτές τις μεγάλες αλλαγές απαιτείται η συνταγματική αναθεώρηση την οποία ως γνωστό κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και που η εφαρμογή της θα ξεκινήσει σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές μετά από 8 τουλάχιστον χρόνια.

Έτσι από σήμερα θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρωτοβουλίες και προσπάθειες που θα μας δεσμεύουν απέναντι στο λαό μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και με τις δυνατότητες που αυτό μας παρέχει πάντα προς την κατεύθυνση του τελικού μας στόχου.

Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σ’ αυτόν το στόχο, με το σημερινό σύστημα, που είναι σκληρά συγκεντρωτικό, απαιτούνται ξεκάθαρα σταδιακά βήματα και ρυθμίσεις, που θα έχουν δύο κατευθύνσεις.
Η μία κατεύθυνση και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει να αποδυναμώνουν το συγκεντρωτικό σύστημα και να απαλείφουν της δομές εξάρτησης και υποτέλειας και η άλλη κατεύθυνση τα μέτρα που θα περιλαμβάνει να ενισχύουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνιών τους στην διοίκηση των δημοσίων υποθέσεων.

Στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης του συγκεντρωτικού συστήματος προτείνουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα δείχνουν με καθαρό τρόπο στους πολίτες, ότι θέλουμε να σπάσουμε τις αιτίες εξάρτησης και υποτέλειας.

Οι Υπουργοί και οι Γενικοί Γραμματείς να σταματήσουν να μοιράζουν χρήματα. Τις πιστώσεις των Υπουργείων να τις κατανέμει το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση των Υπουργών στις Περιφέρειες της Χώρας.

Ο κρατικός Περιφερειάρχης να σταματήσει να μοιράζει χρήματα και έργα και τις αποφάσεις θα παίρνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα κατανέμει τις πιστώσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό ανάπτυξης και με συγκεκριμένους κανόνες κατανομών, σε κάθε νησί ή σε κάθε συστάδα νησιών.

Ισχυροποιούμε την οντότητα και τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και καταργούμε τις αρμοδιότητες του Δημάρχου. Οι επιτροπές των τομέων του Δήμου και ο Πρόεδρος τους (Αντιδήμαρχος) εκλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο διορίζει επί θητεία τον Γενικό Διευθυντή και τους Διευθυντές των Διευθύνσεων, που προΐστανται των υπηρεσιών και σταματά η υπαλληλική σχέση των αιρετών με την διοίκηση.

Την διοίκηση των μονάδων εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας κλπ, την διορίζει ο αρμόδιος Υπουργός υποχρεωτικά, μετά από πρόταση εκλεκτορικού Σώματος των τοπικών κοινωνιών στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων. Με τις παραπάνω ρυθμίσεις σπάνε καθοριστικές σχέσεις εξάρτησης των κομματικών μηχανισμών με την εξουσία και τις εξάρτησης της τοπικής κοινωνίας από την κεντρική εξουσία.

Στην κατεύθυνση της δημιουργίας αποκεντρωμένων συστημάτων διοίκησης κατ’ αρχή οφείλουμε να παρατηρήσουμε το εξής: Το πρώτο θετικό βήμα του ΠΑΣΟΚ, είναι η πρόταση που κατέθεσε στην Βουλή για την Συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία οι δομές της Αυτοδιοίκησης έχουν κρατική υπόσταση και άρα μπορούν να διαχειριστούν δημόσιες υποθέσεις, που με το σημερινό Σύνταγμα είναι αδύνατον.
Αναδεικνύουμε λοιπόν την θέληση μας για την αλλαγή του Συντάγματος και την διαφορά μας με την Νέα Δημοκρατία, που στην πρόταση της δεν προβλέπει τίποτε. Άρα άμεσα ασχολούμαστε με το περιεχόμενο της πρότασης αναθεώρησης του ΠΑΣΟΚ για την θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο, ιδίως για τις νησιωτικές περιοχές. Και επειδή η ψήφιση του Συντάγματος θα γίνει το ελάχιστο μετά από 8 χρόνια προσδιορίζουμε τις προτάσεις μας σύμφωνα με το σημερινό Σύνταγμα.

Απαιτούμε την δημιουργία ισχυρού Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως προαναφέραμε, με αποκεντρωμένες δομές στις σημερινές Νομαρχίες για τον προγραμματισμό της ανάπτυξης, και υπαγωγή στον κρατικό Περιφερειάρχη και άρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλων των ανεξάρτητων κρατικών δομών.

Δημιουργούμε ισχυρούς Συνδέσμους Διαδημοτικής συνεργασίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα που αναθεωρήσαμε το 2001, σε κάθε νησί ή σε κάθε συστάδα νησιών, με νομοθετική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που η φύση και η έκταση τους αφορούν όλο το νησί ή που οι ανάγκες της ποιότητες και οι επιβαρύνσεις του κόστους είναι απαγορευτικές για τους σημερινούς Δήμους. Αλλά και με την παράλληλη μεταβίβαση σ’ αυτούς τους Συνδέσμους αρμοδιοτήτων των σημερινών Νομαρχιών που έχουν σχέση με την διαχείριση έργων και υπηρεσιών.

Είναι φυσικό ότι οι προτάσεις που θα καταθέσουμε ως Κόμμα, θα πρέπει να τύχουν της αποδοχής των αιρετών εκπροσώπων που υποτίθεται ότι στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι στην κοινωνία, ότι κάτι αλλάζει.

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ (Kατά αλφαβητική σειρά)
Ομάδα εργασίας, συντονισμού, προβληματισμού, ανάλυσης και επεξεργασίας κειμένων :

Γραμματεία Ν.Ο.Ε.Σ
Καραγιάννης Θεόδωρος
Κόκκινος Μιχάλης
Τρίπης Νίκος
Μέλη Ν.Ο.Ε.Σ.
Ασβέστης Νίκος
Διακομανώλη Αρχοντούλα
Καμμά Μαρία
Λαού Ελένη
Παγκάς Μιλτιάδης
Σφυρίου Πρόδρομος

Εθελοντικά συμμετείχαν
Γονιδάκης Αντώνης
Κιχαγιά Τσαμπίκα
Παπουτσή Ελένη
Φλαμπουριάρης Σταύρος
Χατζηϊωάννου Αντώνης

Θέσεις κατέθεσαν και συμμετείχαν στον διάλογο οι :

Βασιλαράς Νίκος (Μέλος Ν.Ο.Ε.Σ.)
Βενέρης Παναγιώτης (Γρ. Ν.Ο.Ε.Σ)
Γιαννόπουλος Γιώργος
Κόκκινος Εμμανουήλ
Μαρριετής Γιώργος (Μέλος Ν.Ο.Ε.Σ.)
Ρηνιού Στυλιανός
Στάγκας Στέργος
Χατζηϊωάννου Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: