Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ΓΑΠ

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησα στην ιστοσελίδα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=6&rd=7739474&f=1650&rf-568018414&m=10378&rm=12370644&l=2

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αφού σου άρεσε ...

Σας έχω εκθέσει ήδη τις απόψεις μου και για την αυτο-οργάνωση (ως "αυτο-οργανωτικός) και για την συμμετοχή/συμμετοχική δημοκρατία.
Το ζήτημα και σημείο κλειδί είναι η ΑΜΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Το δικαίωμου του άρχειν και του άρχεσθαι. Δικαίωμα πρότασης και δεσμευτικής απόφασης.
Ολα τα άλλα δεν οδηγούν πουθενά και δεν πείθουν κανένα πλέον να μετάσχει οπουδήποτε.

Η ίδια η αυτο-οργάνωση έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό: την άμεση δημοκρατία.
Τα μέλη μια αυτο-οργανωμένης ομάδας αποφασίζουν τα ίδια για το τι θα πράξουν. Εξαρτώνται μόνο από την δική τους "συλλογική εσωτερικότητα".
Στο ΠΑΣΟΚ αυτό δεν είναι δυνατόν υπό τις υπάρχουσες δομές.
Δηλ. αποφασίζει κάτι μία αυτο-οργάνωση για ένα πολιτικό ζήτημα. Τι συμβαίνει; αποτελεί αποφασιστική συνιστώσα ; όχι . Είναι απλά μια θέση που έχει μόνο την δική της "ιδιοαξία" και τίποτε άλλο .
Αυτό το στοιχείο είναι αντιθετο με την έννοια και τα χαρακτηριστικά της αυτο-οργάνωσης. Δεν είναι αυτο-οργάνωση ως προς όλα.

Τα αυτά ισχύουν και με την συμμετοχική δημοκρατία.

Το κλειδί για την ενεργοποίηση του πολίτη είναι η δυνατότητά του εκεί που μετέχει να προτείνει και να αποφασίζει δεσμευτικά.

Κανείς δεν πρόκειται να κινηθεί απλώς για να χάσει 3-4 ώρες χωρίς τελικά η συλλογική απόφαση- θέση που θα ληφθεί να αποτελεί δεσμευτική κοινωνική συνιστώσα.

ΑΥΤΗ είναι η μοναδική θεσμική παρέμβαση που κάνω, η μοναδική "εφεύρεση" πρόταση ενός θεσμού και τρόπου υλοποίησης της συμμετοχής και μεταβολής της σε ουσία συμμετοχής, αυτο-οργάνωσης, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.