Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Το μεγάλο ταξίδι

Οι τελευταίες μέρες ήταν γεμάτες εκπλήξεις. Ειδικά, από την Τετάρτη και μετά. Ανακοίνωση ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, συνέντευξη Καραμανλή στο mega, αποκλεισμός του Σημίτη από τα ψηφδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ έκρυβε κάποιες εκπλήξεις. Σαφώς, έχοντας δώσει το στίγμα του ο Γιώργος Παπανδρέου, αρκετοί "φρόντισαν" να κοπούν από μόνοι τους, βλέποντας πως δεν θα βρίσκονται στις λίστες. Από εκεί και πέρα, υπήρξε μια ανανέωση και πλέον είναι στο χέρι μας να κρίνουμε κι εμείς, με την ψήφο μας, ποιοί τελικά πρέπει να μας εκπροσωπήσουν. Γιατί η επιλογή των βουλευτών είναι στο χέρι του ψηφοφόρου και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι! Ο ΓΑΠ έκανε αυτό που έπρεπε. Τα υπόλοιπα είναι στη δική μας διακριτική ευχέρεια.

Η συνέντευξη Καραμανλή στον Πρετεντέρη, ήταν μια ήπιας μορφής συνέντευξη, από την οποία βγήκε ένα βασικο συμπέρασμα. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας επί 5 1/2 χρόνια, ήταν ΑΣΧΕΤΟΣ! Απέδειξε πως ουδέποτε ασχολήθηκε με οτιδήποτε! Και μάλιστα έδειξε και αμηχανία, όταν του ετέθη το ερώτημα για τον ΕΤΑΚ! Φυσικά, το πρόσωπο του Καραμανλή δεν άλλαξε τώρα. Αυτός ήταν πάντα. Ένας άνθρωπος με χάρισμα λόγου, με μια ικανότητα να επαναλαμβάνει σταθερα τα ίδια και τα ίδια και από πράξη ΜΗΔΕΝ. Κυρίως, όμως, με μια τρομακτική αδυναμία στο να καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του. Είναι γεγονός πως η απομάκρυνση Ρουσόπουλου, έδειξε με κάθε τρόπο πως ο "βασιλιάς είναι γυμνός". Όμως, αυτό το θέαμα που παρουσιάζει είναι ΟΙΚΤΡΟ. Η σταδιακή αποδόμηση της εικόνας του, που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, πλέον δείχνει ξεκάθαρα σε όλους τους πολίτες ποιος τον κυβέρνησε επί τόσα χρόνια. Και κυρίως, πώς κυβέρνησε επί τόσα χρόνια...

Η περίπτωση Σημίτη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικού ανδρός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί 8 χρόνια, με σπουδαίο, για τη χώρα, έργο, όμως... Όμως, ενώ είχε αντιληφθεί πλήρως τι συνέβαινε και πως το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του, όδευε σε συντριβή στις εκλογές του 2004, έκανε μια κίνηση, που ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ σε μεγάλους πολιτικούς άντρες. Έχοντας δηλώσει πως δεν επιθυμεί να χάσει από τον Καραμανλή, παρέδωσε την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου, όχι όμως και την πρωθυπουργία. Με τον τρόπο αυτό διασφάλισε τις λίστες των ψηφοδελτίων που ο ίδιος είχε καταρτίσει. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ήττες στις εθνικές εκλογές του 2004 και του 2007, μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές του 2004, άσχημα αποτελέσματα στις εκλογές για την ΤΑ το 2006. Ο λόγος; Απλούστατος! Το δαχτυλίδι ήταν θαμπό και το ΠΑΣΟΚ είχε μετατραπεί από Κίνημα λαού, σε μια κάστα ακριβοπληρωμένω πολιτικών διανοούμενων. Άρα, το ΠΑΣΟΚ, ΕΠΡΕΠΕ να αλλάξει.Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2007, έδωσε το έναυσμα για την αλλαγή. Η έντονη αμφισβήτηση του ΓΑΠ και η εμφάνιση του Βενιζέλου, ως διεκδικητή της Προεδρίας, είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβρη του 2007. Σκληρές αντιπαραθέσεις, με αποκορύφωμα την κόντρα στις 26 Σεπτεμβρίου, μέσα στη Βουλή, όταν ο ΓΑΠ ζήτησε να στηθούν κάλπες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τυος βουλευτές του. Τότε εμφανίστηκε και πάλι ο Σημίτης, μετά από 3 1/2 χρόνια, παίρνοντας το μέρος του Βενιζέλου και λέγοντας το περίφημο "Ας φύγει". Πίστευε πως το έλεγε στους δικούς του, όμως, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού flash μαθεύτηκε! Παντού! Αποκορύφωμα της εχθρότητας προς το πρόσωπο του ΓΑΠ, ήταν η επιστολή που έστειλε τον Ιούνιου του 2008. Με αυτή την επιστολή, ουσιαστικά κι τυπικά, έθετε τον ευατό του, εκτός Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, αυτό έπραξε ο ΓΑΠ. Απο τις αρχές του 2009 υπήρξε ένα σπάσιμο του πάγου, μεταξύ Σημίτη και ΓΑΠ. Όμως, όλα πήραν το δρόμο τους, μετά την οριστική μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού, στα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Με την κίνηση αυτή, ο ΓΑΠ απέδειξε προς όλους, πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ εξαρτήσεις από οιονδήποτε και πως αυτός και μόνο αυτός αποφασίζει για το ΠΑΣΟΚ. Και ο κόσμος ήδη το εκτιμά ιδιαίτερα θετικά. Συνεπώς, η αποφασιστηκότητα μετρά περισσότερο από τη μη συμμετοχή Σημίτη και αυτό θα καταγραφεί και την 4η του Οκτώβρη.

Χτες το βράδυ, είχαμε την εμφάνιση Παπανδρεόυ στη ΔΕΘ, όπου παραδοσιακά, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρουσιάζει τις θέσεις του για την οικονομία της χώρας. Η φετινή παρουσία του Γιώργου Παπανδρεόυ, συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο. Όλες τις προηγούμενες μέρες ακούγαμε διάφορα, ειδικά μετά την παρουσία Καραμανλή στη ΔΕΘ. Πως το ΠΑΣΟΚ "κρύβει" τα χαρτιά του, πως το ΠΑΣΟΚ, δεν ανακοινώνει το πρόγραμμά του για την οικονομία και άλλα τέτοια. Χτες το βράδυ, όμως, από το βήμα της ΔΕΘ, ένας ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ Γιώργος Παπανδρέου, παρουσία σε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του για τις πρώτες 100 μέρες. Και ήταν ένα πρόγραμμα ελπίδας, ένα πρόγραμμα με προοπτική, ένα πρόγραμμα που χρειάζεται η χώρα, για να ξεφύγει από το τέλμα των 5 1/2 χρόνων δεξιάς διακυβέρνησης.

Είναι σημαντικό για τη χώρα ο επόμενος πρωθυπουργός να έχει την όρεξη να σηκώσει τα μανίκια, να βάλει στο περιθώριο κάθε μικρότητα και να εργαστεί με συνείδηση. Η Ελλάδα, αν και το 2004 διοργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχασε τη μεγάλη ευκαιρία. Οι κυβερνήσεις Καραμανλή απέδειξαν πως η δεξιά δεν αλλάζει πρόσωπο και μυαλά. Ήταν και παραμένει μια παράταξη χωρίς όραμα και προοπτική για τη χώρα. Μια παράταξη που ταύτισε το κομματικό με το εθνικό συμφέρον. Μια παράταξη που άλλα υπόσχεται και άλλα, τελικά, πράττει, προς όφελος των ολίγων και ισχυρών. Κυρίως, όμως, απέδειξε πως το ρουσφέτι είναι τρόπος ζωής και το κόμμα, πάνω από όλους. Κολλητοί, κουμπάροι, υπουργοί με εταιρείες, αρπαχτικά κάθε λογής, οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο. Και καλείται, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, να δώσει τον αγώνα της, για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και την ανυποληψία. Το ΠΑΣΟΚ, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, καλείται να ανατρέψει τη θαμπή εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και είναι πλεονέκτημα για τη χώρα, να έχει στο τιμόνι της τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Το μεγάλο στοίχημα έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ΕΤΟΙΜΟΣ. Το απέδειξε και χτες. Το αποδεικνύει καθημερινά, εδώ και 5 1/2 χρόνια, από τότε που παρέλαβε ενα διαλυμένο και σπαρασσόμενο Κίνημα. Ως καλός καραβοκύρης, κατάφερε να κάνει το διαλυμένο σκαρί, καλοτάξιδο. Και τώρα ανοίγει τα πανιά του για το μεγάλο ταξίδι! Το στοίημα της διακυβέρνησης.

ΓΓΑ

3 σχόλια:

xazopouli είπε...

Γιαννη, παντα εισαι άψογος!! Ευχομαι να μη διαψευστει το όραμα μας για μια καλυτερη Ελλαδα. Δεν τον φοβάμαι τον Γιώργο. Εχω ομως τον νου μου για καποιους μεσα στο κινημα. Αυτοι πρεπει να μη μεινουν ποτε στο απυροβλητο. Και ειναι ευθυνη όλων μας, να προστατέψουμε το όραμα μας

xazopouli είπε...

Με την - ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ - νίκη

Μια κοινωνία για όλους είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όμως, πλέον, είναι ΔΙΚΗ μας ευθύνη ποιους θα στείλουμε στο Κοινοβούλιο μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Του πρέπουν οι ΑΡΙΣΤΟΙ, για να μπορέσει να εφαρμόσει το όραμά του. Και κάθετι που θα μαθαίνουμε, να το καταγγέλουμε! Με τον Γιώργο πρωθυπουργό, κάθε μέρα θα είναι η μέρα του ΠΟΛΙΤΗ! Άρα, εμείς πρέπει να προστατέψουμε το όραμά μας, να θωρακίσουμε τον αυριανό πρωθυπουργό και να του δείχνουμε το δρόμο της επιτυχίας. Όλοι μαζί, με τον Γιώργο μπροστάρη.