Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Περί debate

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η τελευταία αφορμή για συζήτηση μεταξύ όλων των κομμάτων που αφορά το debate. Debate μεταξύ των δυο υποψήφιων για την πρωθυπουργία ή μεταξύ όλων των αρχηγών; Με παρουσία κοινού και απάντηση μεταξύ των αρχηγών ή το γνωστό απονευρωμένο που ζούμε παό τις εκλογές του 1996; Όρθιοι ή καθιστοί;
Τα θέματα είναι πολλά, εκείνο, όμως, στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι γιατί να γίνει ένα debate μεταξύ των δυο υποψήφιων για την πρωθυπουργία. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μπροστά σε αυτό το θέμα, εμφανίστηκε λαύρος κατά των αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων καθώς και κατά των καναλιών, τονίζοντας πως έτσι υπάρχουν κόμματα δυο ταχυτήτων.
Ομολογώ πως η θέση του εκπροσώπου του ΚΚΕ με προβλημάτισε. Γιατί όχι και το ΚΚΕ; Γιατί όχι και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι;
Η απάντηση είναι πολύ απλή, για όποιον επιθυμεί να δει την πραγματικότητα. Τα δυο μεγάλα κόμματα, είτε αυτοδύναμα, είτε με τη συνεργασία με κάποιο από τα μικρότερα, θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Το ΚΚΕ δεν επιθυμεί να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης και αυτό το καθιστά σαφές καθημερινά σε όλους τους τόνους, σε όλα τα κανάλια. Πώς λοιπόν, να ζητηθεί η γνώμη του ΚΚΕ για θέματα διακυβέρνησης, όταν το συγκεκριμένο κόμμα αρνείται πεισματικά να συγκυβερνήσει; Βέβαια, έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που συνεργάστηκε σε κυβενρητικό σχήμα ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και τέτοιο λάθος δε θέλουν να το επαναλάβουν! Το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει και με το ΣΥΡΙΖΑ, που και εδώ δεν επιθυμούν να συνεργαστούν, με κάποιες επιφυλάξεις. Γιατί δεν είμαι σίγουρος πως αν έρθει ο ΓΑΠ, μετά τις εκλογές και τους μιλήσει για ευρύτερη κοινωνική συμμαχία και συνεργασία, πως θα αρνηθούν εύκολα.
Η ουσία είναι πως σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για πρωθυπουργό. Ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος θα πάρει τις τύχες της χώρας και τις δικές του στα χέρια του. Έχει μεγάλη σημασία να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα. Και αν ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του μετά τη ΔΕΘ, όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται προς τον Γεώργιο Παπανδρέου. Αυτός αποτελεί τη μονη ελπίδα για να βγει η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα, στα οποία την οδήγησαν οι κυβερνητικές επιλογές. Οικονομία, Περιβάλλον, Ενέργεια, Παιδεία. Τέσσερις από τους κύριους άξονες επί των οποίων θα κληθεί ο αυριανός πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις και το στίγμα του. Η μέχρι σήμερα θέσεις του μας γεμίζουν αισιοδοξία και φυσά ούριος άνεμος στα πανιά του ΠΑΣΟΚ, για μια μεγάλη εκλογική νίκη. Ιδού η Ρόδος!

ΓΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: