Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Δεσμεύσεις Παπανδρέου για διαφάνεια στον εκλογικό αγώνα

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=79790

Κανόνες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ θέτει ο Γ. Παπανδρέου, που καταθέτει προτάσεις για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, υπόσχεται πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και απευθύνει προειδοποιήσεις και προς το εσωτερικό του κόμματος. Ο πρόεδρος του κόμματος κατέθεσε και τις προτάσεις του για την "τηλεμαχία" των πολιτικών αρχηγών, ενώ δεσμεύτηκε ότι -εάν κερδίσει τις εκλογές- θα θέσει ως προτεραιότητα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων που προωθούν τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και την αυτονομία της πολιτικής. Όσον αφορά στα οικονομικά του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνον από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του. Παράλληλα, θα δημοσιοποιήσει αναλυτική και εξειδικευμένη κατάσταση κάθε εσόδου και δαπάνης, καθώς και κάθε σχετικού εγγράφου. Οι υποψήφιοι βουλευτές θα υποβάλλουν στην Επιτροπή Διαφάνειας του κόμματος δήλωη "πόθεν έσχες", ενώ υποχρεούνται να την ενημερώσουν για όποια εκκρεμότητα δεοντολογικής φύσης τυχόν έχουν ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής, επαγγελματικής ή άλλης αρχής. Τους ζητείται να περιοριστούν στην έκδοση ενός μόνο προεκλογικού φυλλαδίου και μιας μόνο ταχυδρομικής αποστολής.

Ντιμπέιτ

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, εάν αυτή γίνει με τους όρους του παρελθόντος. Αντιθέτως, προτείνει τη συμφωνία όρων που θα επιτρέπουν τον άμεσο διάλογο των αρχηγών και τη συμμετοχή των πολιτών. Προτείνει επίσης την πραγματοποίηση διαδικτυακών αναμετρήσεων, με τη συμμετοχή των χρηστών του στην αντιπαράθεση, είτε συνολικά στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών, είτε σε επιμέρους θεματικές με εκπροσώπους των κομμάτων.

Δίνοντας, τέλος, "πράσινη" διάσταση στην προεκλογική εκστρατεία, ανακοινώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ και οι οργανώσεις του δεν θα κάνουν αφισοκόλληση και θα αναλάβουν τη δαπάνη καθαρισμού των χώρων των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.

Δέσμευση για αλλαγή εκλογικού νόμου και αυτονομία της πολιτικής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προτεραιότητας μιας κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται την άμεση κατάθεση στη Βουλή όλων των νομοσχεδίων αναβάθμισης του πολιτικού συστήματος και της αυτονομίας του, αρχής γενομένης από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, το "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών σε μονοεδρικές.

"Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την εντολή του Ελληνικού λαού με μόνο γνώμονα την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και μόνο στόχο την υπηρέτηση των αξιών της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος και τονίζεται: "Γι’ αυτό δεν είναι ανεκτή και θα αντιμετωπιστεί με τα πιο δραστικά μέτρα κάθε συμπεριφορά με λόγια ή πράξεις που θα μπορούσε να σκιάσει την απόλυτη καθαρότητα και να υπονομεύσει την αξιοπιστία της κοινής μας δέσμευσης".


Η Ε μου δίνει την ευκαιρία να θίξω ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό των τεράστιων δαπανών του προεκλογικού αγώνα. Και είναι μια καλή ευκαιρία, γιατί για πρώτη φορά κόμμα ασχολείται σοβαρά, επιβάλλοντας περιορισμό των δαπανών των υποψηφίων του.
Είναι προφανές πως ουδείς υποψήφιος, ειδικά σε εκλογικές περιφέρειες όπως η Β΄ Αθηνών, μπορεί να εκθέσει τον εαυτό του στους πολίτες, εάν δεν διαθέσει τεράστια ποσά. Ο έλεγχος των δαπανών είναι ένα πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα θα είναι να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να απεξαρτηθούν οι πολιτικοί από τον παράνομο χρηματισμό. Το ΠΑΣΟΚ ακι ειδικά ο Πρόεδρός του, έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να ανατρέψουν ένα σκηνικό, που ήδη έχει αρχίσει να μυρίζει από την αποσύνθεση! Η ανασύνθεση του σκηνικού είναι πάνω από απαραίτητη. Ο λαός ψηφίζει κόμμα και πρόσωπα, ως εκπροσώπους του. Με τη σημερινή πρακτική ο λαός ψηφίζει πρώτα τους "χορηγούς" του υποψήφιου, εν αγνοία του.
Θέλουμε αλλαγές και τις θέλουμε τώρα. Και εγγυητής των αλλαγών είναι ο Γιώργος Παπανδρέου!

ΓΓΑ

1 σχόλιο:

THEPOS είπε...

Αγαπητέ φίλε
Όταν ο Γιώργος έθετε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου αυτά ήθελε να αντιμετωπίσει.Ας βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας και στον επικείμενο διάλογο να ζητήσουμε να σπάσει το απόστημα αυτό.