Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορικές στιγμές, ιστορική ευθύνη

Νέα αναβολή στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Θα προηγηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με το κλιμάκιο της τρόικας και θα ακολουθήσει η συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς. Τι συμβαίνει μέχρι τώρα; Πώς εξελίσσεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων;
Η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη στα μέτρα που θέλει να ληφθούν και η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Ή «διαπραγματεύεται»; Αυτό θα φανεί.
Η μέχρι τώρα απαιτήσεις της τρόικας είναι:
- 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο
- «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις (κατά 35% μειωμένες), στους μισθούς (κατά 25%) και μείωση 30% στο εφάπαξ
- μείωση του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ
- κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού
- 4,4 δισ. μέσα στο 2012 για να κλείσει η «τρύπα» του 2011
Στον τομέα της Υγείας, η τρόικα ζητά περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Επιμένει δε στην επίσπευση της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα, διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να οδηγήσει σε απολύσεις όσους δεν πληρούν κριτήρια και προϋποθέσεις. Στις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, το ζητούμενο είναι να αρθεί η άτυπη μονιμότητα των υπαλλήλων τους και οι ειδικές παροχές, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Δηλαδή, το μόνο που δεν έχουν ζητήσει ακόμη είναι να βάλουμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ λουκέτο! Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι δεν έχει ζητηθεί και αυτό, μετά τις διαρροές για Επιτρόπους, Επιτηρητές και οτιδήποτε άλλο έρθει στο αρρωστημένο κεφάλι τους.
Συνεπώς, η συνάντηση σήμερα είναι ΙΣΤΟΡΙΚΗ! Όπως και οι ευθύνες των τεσσάρων, που αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον ενός ολόκληρου λαού. Γιατί, τα «περί σωτηρίας της χώρας» πλέον ακούγονται τόσο αστεία, όταν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έρχονται με ρυθμούς καταιγίδας. Και μάλιστα από αυτούς που έσπρωξαν έναν ολόκληρο λαό να ξοδεύει αλόγιστα, χρηματοδότησαν αυτή τη σπατάλη και τώρα στραγγαλίζουν την επιβίωσή του. Σήμερα, όχι αύριο, η απάντηση πρέπει να είναι ΟΧΙ. Για να αντιληφθούν οι δανειστές ότι υπάρχουν γραμμές που δε μπορούν να ξεπεράσουν. Για να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαστε σκλάβοι, δεν είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Δεν αποτελούμε το πειραματόζωό τους, στα περίεργα πειραματάκια τους. Επιτέλους, η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έχει φτάσει. Εάν οι εταίροι μας δεν επιθυμούν την παρουσία μας στο ευρώ, λύσεις υπάρχουν. Όμως, δεν είμαι βέβαιος ότι αυτές οι λύσεις μπορούν να δοθούν από αυτούς τους πολιτικούς, που οδήγησαν τη χώρα στην ολοκληρωτική της καταστροφή…
Το μεγάλο, επίσης, πρόβλημα είναι ο ίδιος ο λαός. Που τον έμαθαν να προσκυνά στο ευρώ, να υποτάσσεται στις βουλές των ισχυρών. Γιατί, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει πως μια πιθανή έξοδος από το ευρώ θα είναι βελούδινη; Και όμως, θα μπορούσε! Και βελούδινη και ανώδυνη!
Πώς μπορεί να γίνει; Με απλό τρόπο! Όλη η αλήθεια στο λαό! Να μάθει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος. Πώς μετατραπήκαμε από χώρα με αγροτική οικονομία σε χώρα παροχής υπηρεσιών. Να δοθούν ονόματα και διευθύνσεις όσων συμμετείχαν σε χρηματισμούς, σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Μπορεί ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί να το πράξουν; Σήμερα; Να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι για μια φορά; Να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας πως πρέπει να είναι ΕΤΑΙΡΟΙ και όχι ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ;
Μπορεί ο Λουκάς Παπαδήμος να πάρει ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ αποφάσεις; Να γραφτεί στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που έδιωξε το ΔΝΤ και οδήγησε τη χώρα μακριά από τα νύχια των δανειστών της; Να απαιτήσει να μάθει ποιο είναι το ύψος του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ χρέους και να μην πληρώσει το παραμικρό στους δανειστές μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο; Να φύγει η χώρα από το ευρώ και να συνδεθεί το νέο νόμισμα με νέες ισοτιμίες με δολάριο, λίρα, γιουάν, γιέν και ρούβλι; Μπορεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να σκεφτεί ΕΘΝΙΚΑ; Και ακολούθως να σχηματίσει μια ολιγομελή Κυβέρνηση που θα φέρει την υπογραφή του;
Αυτό πραγματικά επιθυμεί σήμερα ο Ελληνικός Λαός. Να δει τους πολιτικούς ηγέτες να δίνουν στον Πρωθυπουργό την εντολή για μια Ελεύθερη Ελλάδα. Μπορούν; Θέλουν;Δεν υπάρχουν σχόλια: