Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Απορίες....


Απαισιόδοξος ο Γ. Παπακωνσταντίνου για

τη διάρκεια της κυβέρνησης
Απαισιόδοξος σε ότι αφορά στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche». Σημειώνει ότι δεν του αρέσει «το πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συμμετέχουν στην κυβέρνηση με μισή καρδιά», ωστόσο, δηλώνει βέβαιος ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Είναι σημαντικό να δούμε τώρα τα γεγονότα ως μια κλήση αφύπνισης», υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων ο τρόπος που λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος, το φορολογικό σύστημα και η κοινωνική πρόνοια».
Παράλληλα, υπεραμύνεται της πολιτικής που άσκησε και αναφέρεται στα βήματα προόδου που σημειώθηκαν, με την μείωση π.χ. του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 8% σε δύο χρόνια και με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα υγείας και στο συνταξιοδοτικό. Αναφέρει ακόμα και το γεγονός ότι φορολογικοί παραβάτες οδηγούνται πλέον στη φυλακή.
Για τον κυβερνητικό συνασπισμό που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές, εξηγεί ότι θα προτιμούσε ένα σχήμα όπως στην Γερμανία, όπου όλα τα κόμματα ορίζουν υπουργούς, ενώ σχετικά με τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει ότι πολλοί από αυτούς δεν υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι στην τελευταία τους θητεία και αναφέρει ότι θα προτιμούσε περισσότερους τεχνοκράτες και φρέσκα πρόσωπα.
Προβλέπει ότι αυτός ο συνασπισμός συνιστά μεγάλη πολιτισμική μεταβολή για την Ελλάδα και τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο νικητή.
Από τη νέα κυβέρνηση δηλώνει ότι περιμένει να προωθήσει αποφασιστικά τη σύνδεση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων με την αμοιβή τους και τονίζει ότι το πολιτικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα αντιτάσσονται στην αλλαγή.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απροθυμία χωρών όπως η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι αυτές οι χώρες επωφελήθηκαν πάρα πολύ από το ευρώ και ιδιαίτερα η Γερμανία και πως θα έπρεπε η Καγκελάριος Μέρκελ να επισκεφθεί την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία. «Οπωσδήποτε θα υπήρχαν διαδηλώσεις, αλλά εάν σεβόταν τα συναισθήματα των ανθρώπων και δεν παρουσιαζόταν ως κατακτητής, η επίσκεψη θα είχε πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση προκαλούν την εντύπωση ότι δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να χειριστούν την τεράστια δύναμη που έχουν στην Ευρώπη. Μερικές φορές η Γερμανία κοιτάζει υπερβολικά προς το εσωτερικό της. Θα έπρεπε να χρησιμοποιεί έξυπνα τη δύναμή της και να είναι συγχρόνως ανεκτική», επισημαίνει.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πάντως, δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικές επιλογές στην αντιμετώπιση της κρίσης ή να έχει ενεργήσει ταχύτερα, καθώς, όπως λέει, όταν ανέλαβε, «τα πράγματα ήταν ήδη τελείως εκτός ελέγχου» και προσθέτει ότι η οικονομική ύφεση του 2008, προκάλεσε την εκτόξευση του χρέους. «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να λάβουμε με διαφορετικό τρόπο τις σημαντικές αποφάσεις. Κάποια πράγματα δεν εξαρτώνται από εμάς. Θα επιθυμούσαμε ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, όμως η Γερμανία επέμεινε να συμπεριλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην Ελλάδα το ΔΝΤ θεωρείται οργανισμός που καταστρέφει τις εθνικές οικονομίες. Αυτό δημιούργησε δυσφορία», εξηγεί, αλλά διευκρινίζει ότι τελικά το ΔΝΤ στην πράξη ήταν συχνά πιο ρεαλιστικό ως προς τους στόχους και τον χρόνο επίτευξής τους από ότι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι, επισημαίνει, επέμεναν επειδή ορισμένα κράτη-μέλη ασκούσαν πίεση.


Αυτή ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας, ο γνωστός και ως «ύπαρχος του Τιτανικού». Δεν του αρέσει «πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συμμετέχουν στην κυβέρνηση με μισή καρδιά», ωστόσο, δηλώνει βέβαιος ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Πολύ ωραία μας τα λέει ο κος Παπακωνσταντίνου, ειδικά όταν αναφέρεται στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε. Δεν αναφέρει κάπου, όμως, πώς η χώρα, ενώ, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ισχυριζόταν, το 2012 θα «έβγαινε στις αγορές», υποχρεώθηκε σε κούρεμα και σε ύφεση για Πέμπτη χρονιά. Δε μας εξηγεί πώς η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή ποσοστά, πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, με τη μορφή ντόμινο, πώς το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει ΠΛΗΡΩΣ, πώς τα φορολογικά συστήματα αλλάζονται συχνότερα από πουκάμισα, πώς δημιουργείται πλεόνασμα, πώς τα έσοδα των ΔΟΙ είναι λιγότερα κατά 40% αυτών του 2010, πώς το κράτος ΔΕΝ αποδίδει ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, πώς ενώ υπάρχουν ΔΟΙ το χαράτσι των ακινήτων το έχει «χρεωθεί» η ΔΕΗ. Μήπως οφείλει κάποιες εξηγήσεις για το περίφημο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ; Για την κατάρρευση της ΔΕΗ; Για τους μεγάλους χρεώστες της ΔΕΗ που ΔΕΝ έκανε το παραμικρό, είτε ως ΥΠΟΙΚ, είτε ως Υπουργός Ενέργειας; Μήπως μπορεί να μας εξηγήσει, επίσης, πόσο κέρδισε η οικονομία της χώρας με τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, με την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, καλοκαιριού; Πόσο περιόρισε την ανεργία το άρθρο 16 του Ασφαλιστικού Νόμου; Δεν πρέπει να εξηγήσει στο λαό τι γίνεται με το σπίτι του στη Βραυρώνα; Πόσο νοικιάζει το πετρόχτιστο στη Σέριφο; Με τι ασχολείται σήμερα; Πού εργαζόταν πριν γίνει ακριβοπληρωμένος δημόσιος λειτουργός;
Μας έχει εξηγήσει επαρκώς γιατί η χώρα μπήκε στο μηχανισμό στήριξης, γιατί το Δεκέμβρη του 2009 και το Γενάρη του 2010 ΔΕΝ δανείστηκε από τις αγορές; Πριν την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, τι διαπραγματεύσεις έγιναν;
Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό, τι μεταρρυθμίσεις έγιναν; Σταμάτησε, ας πούμε, βουλευτής να λαμβάνει σύνταξη από ταμείο του, από τη Βουλή και από όπου αλλού; Ή οι περίφημες μεταρρυθμίσεις είχαν ως στόχο τους απλούς πολίτες, που γνώρισαν καλά στο πετσί τους τι θα πει μεταρρυθμίσεις;  
Και μια τελευταία ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: «Πότε θα ανοίξει το φάκελο για την ένταξη της χώρας στη μηχανισμό στήριξης;»
γγα  

Δεν υπάρχουν σχόλια: