Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Μύθοι και αλήθειες


Εμπρός στο δρόμο που «χάραξε» ο πρώην ΥΕΘΑ κος Μπεγλίτης! Αφού είναι αυτός που πρώτος «άνοιξε» το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προβλήματος των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ). Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ότι οι ΕΠ.ΟΠ, μετά τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής, παραιτούνται, προκαλώντας ένα τεράστιο κενό σε επιχειρησιακές θέσεις. Εκτός αυτού, παρά την οικονομική κρίση, η προσέλευση ήταν και παραμένει χαμηλή. Οι λόγοι είναι πολλοί και δε θα αναλυθούν σε λίγες γραμμές. Η ουσία είναι πως αυτός ο θεσμός που ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες το 2001, μετά από 11 χρόνια καταρρέει. Και οι ευθύνες, για την αποτυχία, είναι και πολλές και μεγάλες.
Τι σημαίνει «αύξηση της στρατιωτικής θητείας» κατά 3 ολόκληρους μήνες; Αφενός θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των οπλιτών από την περαιτέρω τρίμηνη παρουσία τους στο στρατό, σε μια περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες είναι τεράστιες και τα προβλήματα ανυπέρβλητα και αφετέρου διότι θα αυξηθεί και η υπηρεσιακή δαπάνη για το προσωπικό.
Εκτιμάται πως για τρεις μήνες θητείας το κόστος για το στρατό (σίτιση, ένδυση, υπόδηση) θα είναι 400 ευρώ επιπλέον για κάθε στρατιώτη, φτάνοντας συνολικά τα 3.000 ευρώ από τα 2.400 ευρώ σήμερα. Κάποιοι επικαλούνται πως το μόνο θετικό είναι πως στο 12μηνο θα υπάρξουν μεταθέσεις στους τόπους καταγωγής-διαμονής, οι οποίες σήμερα δεν ισχύουν, κάτι το οποίο όπως όλοι καλά γνωρίζουμε ότι δεν συμβαίνει για ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτών.
Το μεγάλο πρόβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι η αύξηση ή η μείωση της θητείας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η δομή. Σε μια χώρα 11.000.000 δε νοείται δομή Κίνας. Μόνο στο Στρατό Ξηράς υπάρχουν 13 Αντιστράτηγοι… Υπάρχουν 850 περίπου Μονάδες, δηλαδή 850 σφραγίδες Διοικήσεων, όταν οι ΗΠΑ έχουν 350 ή 400! Δηλαδή σε μια χώρα με έκταση 131.944 τ.χλμ βρίσκουμε υπερδιπλάσιο αριθμό Μονάδων!
Και φυσικά, το σημαντικότερο από όλα, είναι η υποτελής σχέση της ηγεσίας των ΕΔ προς την πολιτική ηγεσία. Εδικά από το 2004 και μετά, οπότε και σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, σε μια χώρα με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα βουλευτών συγκεκριμένων περιοχών! Και φυσικά, υπάρχει «μηχανισμός» εξυπηρέτησης των ημετέρων! Έχει, δηλαδή, στηθεί ένας ρουσφετολογικός μηχανισμός, που βασίζεται στην εξυπηρέτηση (ή «εξυπηρέτηση»;) του στρατευμένου από το βουλευτή. Με την επικείμενη αύξηση της θητείας, η σχέση αυτή θα «δεθεί» ακόμη περισσότερο, αφού είναι γεγονός, πως παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, υπάρχουν πάντα οπλίτες δυο ταχυτήτων.
Δυο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Ούτε λάθος απόφαση ανατρέπεται με λάθος απόφαση. Η μείωση της θητείας το 2009, με τον τρόπο που έγινε, ήταν μεγάλο λάθος. Τώρα γίνεται ένα άλλο λάθος, με την επαναφορά της θητείας στους 12 μήνες. Την πρώτη φορά προκλήθηκε αναστάτωση και πρόβλημα στην επάνδρωση των Μονάδων. Τώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, προστίθεται ένα ακόμη πρόβλημα στην ελληνική οικογένεια, αφού επιβαρύνεται με ένα επιπλέον χαράτσι 3 μηνών.
Η δικαιολογία ότι η αύξηση της θητείας αποτελεί ισοδύναμο μέτρο για να μην περικοπούν οι μισθοί των στρατιωτικών είναι ένας τεράστιος μύθος! Εάν ήθελαν να μην περικόψουν μισθούς και συντάξεις θα φρόντιζαν να συμμάζευαν Μονάδες, να γινόταν εξορθολογισμός του συστήματος Ένοπλες Δυνάμεις, να αξιοποιούσαν την ακίνητη περιουσία των τριών Κλάδων. Αντ’ αυτού; Μοίραζαν στρατόπεδα αριστερά και δεξιά οι εκάστοτε ΥΕΘΑ, χρήματα σε δεξιώσεις, αλόγιστες σπατάλες σε εξοπλιστικά προγράμματα και προώθηση ανικάνων σε ηγετικές θέσεις, φίλα, όμως προσκείμενων στις πολιτικές ηγεσίες.
Φυσικά, επειδή παραδοσιακά οι ΕΔ αποτελούσαν προνομιακό χώρο της ΝΔ και γενικότερα των συντηρητικών κομμάτων, είχαν υποσχεθεί πολλά προς τα στελέχη – ψηφοφόρους, με πιο πρόσφατο τη μη περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων. Τώρα, που τα κουκιά δε βγαίνουν, προσπαθούν με δήθεν ισοδύναμα να ισοφαρίσουν την προεκλογική αμετροέπεια. Όμως, η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως δεν θα τα καταφέρουν. Και δεν θα τα καταφέρουν, γιατί οι σχεδιασμοί επί χάρτου έχουν αποτύχει σε όλα τα επίπεδα!   
Αλήθεια, η περίφημη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα πάει υπέρ των ΜΤ ή στο γνωστό Ταμείο, που έγινε για την αποπληρωμή του επαχθούς χρέους;;;;  

γγα

Δεν υπάρχουν σχόλια: