Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Μπλόκο και καχυποψία

Ενταση δημιουργήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου ο Ανδρ.Λοβέρδος και ο Γ.Κουτρουμάνης περίμεναν τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εμπόδισαν τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπ.Παπασπύρο να μπει στο κτίριο και τελικά αυτός αποχώρησε, ενώ παρέμειναν για πολλή ώρα στην είσοδο αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτό.
Αποτέλεσμα της απρόοπτης αυτής εξέλιξης ήταν να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς και η απογευματινή συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Ματαιώθηκαν επίσης και οι επαφές του κ.Λοβέρδου με τους βιομήχανους και τους εμπόρους που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη το απόγευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη σε γραφείο της Βουλής.
Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ απέκλεισαν τόσο το κεντρικό κτίριο του υπουργείου στην οδό Πειραιώς, όσο και τα γραφεία επί της οδού Σταδίου και αναμένεται να επιδιώξουν να έχουν δυναμική παρουσία και στο κτίριο της ΓΣΕΕ.
ΚΚΕ: Σικέ παιχνίδι ο διάλογος
Την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να πάρει μέρος στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν παίρνει μέρος σε σικέ παιχνίδια».
Η κ. Παπαρήγα παρομοίασε την κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό με κήρυξη πολέμου και τόνισε χαρακτηριστικά πως «η απάντηση του ΚΚΕ είναι "πόλεμο στον πόλεμο"».
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, να γίνει διάλογος στη Βουλή ή τηλεοπτική συζήτηση για το ασφαλιστικό, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «δεν είναι η ώρα των ντιμπέιτ, είναι η ώρα των συλλαλητηρίων».
«Δώστε σαφές στίγμα»
Την ίδια περίπου ώρα, η ΓΣΕΕ απαντούσε στο ΣΕΒ για την πρόσκληση του ΣΕΒ να ανοίξει άμεσα ο διάλογος για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με έκδηλη... καχυποψία για την βιασύνη και την ασάφεια αυτής της πρόσκλησης.
Οπως αναφέρει η Συνομοσπονδία η διατύπωση της πρόσκλησης αφήνει χώρο να εκληφθεί ως καταγγελία της ΕΓΣΣΕ «για σημαντική μεταβολή των συνθηκών», ή ως προτροπή για «αυτοδίκαιη λύση» της σύμβασης με τη συναίνεση των δύο μερών, κάτι το οποίο δεν υπάρχει.
Η ΓΣΕΕ συνδυάζει τη «βιασύνη» του ΣΕΒ με την μετατροπή της ΣΣΕ από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, μετά την 31/12 φέτος, καθώς περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που οι εργοδότες θέλουν να μεταβάλλουν μετά την έλευση της κρίσης.
Σημειώνει επίσης ότι για να ξεκινήσει ο διάλογος θα έπρεπε να έχετε κοινοποιήσει τα προς διαπραγμάτευση θέματα, κάτι που δεν έγινε «με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ένας εποικοδομητικός διάλογος και μία σύντομη διαδικασία διαπραγμάτευσης», αν και η ΓΣΕΕ «ήδη επεξεργάζεται τα προς διαπραγμάτευση αιτήματα».
Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν επίσης ότι από τη στιγμή που μονομερώς ο ΣΕΒ επιδιώκει πρόωρη έναρξη διαπραγματεύσεων, μόνο αυτός επιδιώκει να να αποδεσμευθεί από την ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. πριν τη λήξη της. «Οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις που συνυπέγραψαν την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. δεν μπορούν σε αυτήν τη φάση να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να έχουν τουλάχιστον τηρηθεί οι υποχρεωτικές διαδικασίες. 

Να, λοιπόν, που το ΚΚΕ ευαισθητοποιήθηκε! Και είναι εξαιρετικά θετικό να βγαίνει μπροστά το ΚΚΕ για να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οπωσδήποτε και έχει δίκιο η γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επιδιώκοντας μετωπική με την κυβέρνηση. Όμως, πού ήταν το ΚΚΕ επί 5 1/2 χρόνια, όταν το εισόδημα των εργαζόμενων συρρικνωνόταν μέρα τη μέρα; Πού ήταν η συντρόφισσα Παπαρήγα, όταν τα σκάνδαλα "έσκαγαν" το ένα μετά το άλλο; Πού βρισκόταν η λαλίστατη Λιάνα Κανέλλη όλα αυτά τα χρόνια, που η ζωή των εργαζομένων υποβαθμιζόταν ώρα με την ώρα;
Είναι γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών της κοινωνίας. Όμως, η κατάσταση της οικονομίας ήταν σε τέτοιο χάλι, που ουδείς φανταζόταν. Τεράστιο σκάνδαλο, που ξεπερνά σε μέγεθος όλα τα άλλα σκάνδαλα της απελθούσας κυβέρνησης, που κατάφερε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντοχής της κοινωνίας.
Και εάν θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους εαυτούς μας, έχει ηθική ευθύνη η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να καθίσει στο σκαμνί τους ενόχους της εθνικής υποτίμησης, που ακούν στα ονόματα Καραμανλής, Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου! Δε μπορεί να καλείται εκ νέου να πληρώσει η τάξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων και να απολαμβάνουν τον πλουτισμό τους οι απατεώνες μιας ολόκληρης περιόδου.
Και αυτή είναι η πρόκληση! Όχι η εκδίκηση, αλλά η αποκατάσταση της τάξης! Γιατί οι πολίτες ΑΠΑΙΤΟΥΝ να υπάρξει διαφάνεια και οι ένοχοι να πληρώσουν! Γιατί όλο αυτό το χάλι δεν προκλήθηκε από μόνο του...

ΓΓΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ναί !!! Να εξοριστεί στο Παρίσι ο Κ. Καραμανλής,έχει προϊστορία η οικογένεια άλλωστε. Δεν φτάνει που καταβαράθρωσε την οικονομία, πήγε και στο ΟΑΚΑ και φέραμε Χ, γμτ. .