Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης

Έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ, ύφεση 0,3% αλλά και πληθωρισμό 1,4%, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010. Το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, φέρνει αυξήσεις 10% στη φορολογία των ποτών και των τσιγάρων αλλά και αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων της τάξεως του 1,5%. Διάλογο για το ασφαλιστικό και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προαναγγέλλει η κυβέρνηση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να χαρακτηρίζει βόμβα στα θεμέλια της Οικονομίας το τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο θα φτάσει στα 300 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 και στα 325 δισ. ευρώ το 2010. Στους μισθούς και στις συντάξεις του 2010, θα δοθούν αυξήσεις 1,5%.
Την εξοικονόμηση  7,8 δισ. ευρώ για την ισόποση μείωση του ελλείμματος το 2010 από το 12,7% του ΑΕΠ στο οποίο εκτινάσσεται φέτος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του πρώτου προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης στην Βουλή.
Ο υπουργός γνωστοποίησε τη νέα  αναθεώρηση του φετινού ελλείμματος (12,5% του ΑΕΠ ήταν μέχρι τώρα γνωστό) εναρμονίζοντας έτσι την ελληνική επίδοση με την πρόβλεψη που δέχεται και η Κομισιόν. Ανακοίνωσε επίσης ύφεση 1,5% φέτος και 0,3% το 2010. Προανήγγειλε επίσης αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Όπως ξεκαθάρισε στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι αυξήσεις στους φόρους των ποτών και των τσιγάρων θα φτάσουν στο 10%. Επίσης, προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ή τους φόρους των καυσίμων.
Ανοίγει το ασφαλιστικό
Δια του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος. "Ο διάλογος για το ασφαλιστικό έχει περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ" δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ενώ έκανε λόγο για κατάρρευση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Υποστήριξε ότι πρέπει άμεσα να ανασυνταχθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός καθώς το 2009 το πρόβλημα ήταν τεράστιο. Χρειάστηκαν 2,2 δισ. ευρώ επιπλέον μόνο μέσα στο 2009 για τις ανάγκες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ κάτι που δεν μπορεί να επαναληφθεί και το 2010 ούτε έχουν προβλεφθεί σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό.
Ο υπουργός εξήγησε ότι  φέτος καταγράφηκε εκτροχιασμός του προϋπολογισμού της ΝΔ κατά 21 δισ. ευρώ. Τα έσοδα ήταν τελικά 10 δις ευρώ λιγότερα, ενώ οι δαπάνες «αυξήθηκαν ανεξέλεγκτα» επιπλέον κατά 4,3 δισ. ευρώ. Η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει στα 2,4 δισ. ευρώ, στα 755 εκατ ευρώ η υπέρβαση στις καταναλωτικές δαπάνες και στα 695 εκατ. ευρώ στις επιχορηγήσεις των υπουργείων.
Επιπλέον το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διευρύνθηκε κατά 2 δισ. ευρώ. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση ενέταξε στο 2008 και στο 2009 τα χρέη των νοσοκομείων (μονο φέτος 2,2 δισ. ευρώ). Το δημόσιο χρέος πλέον ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ (299,4 δισ. ευρώ) και αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ ή 13% του ΑΕΠ μόνο φέτος.
Για τον νέο προϋπολογισμό ο υπουργός δήλωσε ότι διαμορφώνεται «σε εξαιρετικά δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες και σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας, από ότι αρχικά φαινόταν. Το 2009 αποτελεί την κορύφωση ενός πολυετούς εκτροχιασμού»
Νέος προϋπολογισμός
Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις έναντι των Ελλήνων πολιτών για ανάπτυξη, παιδεία και δικαιότερη αναδιανομή εισοδήματος. Πρόσθεσε όμως ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993 (κατά 1,5% και 0,3% το 2010).
Δεσμεύθηκε επίσης για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από το 4% του ΑΕΠ (10-10,5 δισ. ευρώ), για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων αλλά και για μισθολογικές αυξήσεις πάνω από πληθωρισμό. Επίσης προανήγγειλε την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 7% σε 11%.
Ως κεντρικό δημοσιονομικό στόχο έθεσε την μείωση του ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ σήμερα στο 9,4% του ΑΕΠ το 2010, δηλαδή την εξοικονόμηση 7,8 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα βρεθούν:
* Από αύξηση εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ. Η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και η πάταξη της φοροδιαφυγής υπολογίζεται να φέρει επιπλέον 1,2 δισ.  ευρώ, οι αλλαγές στην φορολογία φυσικών προσώπων και η αύξηση των εμμέσων φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά θα φέρουν 1,5 δισ. ευρώ και η εισφορά κοινωνικής ευθύνης αλλά και οι επιπλέον φόροι στην μεγάλη ακίνητη περιουσία θα «δώσουν» 1 δισ. ευρώ το 2010.
* Επίσης οι δαπάνες θα περιοριστούν κατά 0,5 δισ. ευρώ από την μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατά 1,5 δις ευρώ από τα λιγότερα χρέη των νοσοκομείων. Κύριος στόχος είναι η μείωση κατά 24% των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου (κατά 1,6 δις ευρώ).
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού (pdf)
Διαβάστε ακόμη:
Οι φόροι και οι παροχές του νέου προϋπολογισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: