Αντιγράφω από το www.ethnos.gr :
"Ο Α. Αλαβάνος πρότεινε, πρώτον, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντικατάστασή του από μια συμφωνία που θα αποβλέπει στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Δεύτερον, την απεμπλοκή μας από τη Συνθήκη της Λισαβόνας «γιατί συνταγματοποιεί το ανεξέλεγκτο των αγορών».
Τρίτον, την επιβολή νέων όρων λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με πολιτικές που δεν θα περιορίζονται μονάχα στον στόχο της νομισματικής σταθερότητας.
Τέταρτον, στάθηκε στην ανάγκη «να θέσουμε πια εκτός προοπτικής την αναθεώρηση του 2013 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να τη δούμε με νέους όρους, που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή». Και, πέμπτον, ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε η Ελλάδα να μην υποστηρίξει την εκλογή του Μπαρόζο στην προεδρία της Επιτροπής της ΕΕ.
Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε από το τελευταίο. «Έχουμε καταθέσει την πρόταση να υπάρχει εκλογή του προέδρου της Επιτροπής από τη βάση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε και σημείωσε ότι «αυτή είναι μια ισχυρή απάντηση στη λογική των μαγειρεμάτων που γίνονται, είτε για τον Μπαρόζο είτε για οποιονδήποτε άλλον».
«Δεν πιστεύω στον αρνητισμό για την Ευρώπη ή στον παθητικό αρνητισμό», συνέχισε. «Έχουμε τονίσει κι έχω πει ότι το Μάαστριχτ σήμερα, το τυπικό Μάαστριχτ, έτσι όπως λειτουργεί, είναι υπονομευτικό της ανάκαμψης», προσέθεσε, αλλά έσπευσε να επισημάνει πως «το θέμα δεν είναι απλώς να πετάξουμε χρήματα». «Χρειάζεται να ρίξουμε λεφτά στην οικονομία, χρειάζεται να επενδύσουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε και έκλεισε την ομιλία του θέτοντας και αυτός μερικές προϋποθέσεις:
* «Χρειάζεται μια κυβέρνηση ενεργητική, που παίρνει πρωτοβουλίες και διευρύνει τα όρια των δυνατοτήτων μας».
* «Οι ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να παίξουμε καθοριστικό ρόλο, να δουλέψουμε μαζί προς αυτό τον στόχο».
* «Εκτός από σχέδιο, χρειάζεται και μια άλλη πολιτική ατμόσφαιρα, που θα επιτρέπει τη διείσδυση των πολιτικών στις προσδοκίες και τους φόβους των πολιτών»."
Είχα τη χαρά και την τύχη να παρευρεθώ στην παρουσίαση του καθηγητή και Προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, Νίκου Κοτζιά, στην Παλαιά Βουλή. Πολύς κόσμος, κατάμεστη αίθουσα και στο πάνελ της παρουσίασης, ο ΥΠΠΟ Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο καθηγητής Σωτηρέλης και ο συγγραφέας.
Οι τοποθετήσεις όλων ήταν πολύ καλές. Ξεχώρισαν, όμως, οι 5 προτάσεις του Αλέκου Αλαβάνου προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως και η συνολική τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Φάνηκε πως υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ αυτό, σε πρώτο χρόνο, δείχνει.
Απομένει να φανεί ο τρόπος που τα δυο κόμματα θα επιχειρήσουν αυτή τη συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του ίδιου του Προέδρου του, ειλικρινά επιθυμεί τη συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ας το αφήσουμε στην πράξη. Σίγουρα θα το παρακολουθούμε. Με ενδιαφέρον.
ΓΓΑ
Δεκάδες συνταξιούχοι «φώναξαν» για μια ζωή με αξιοπρέπεια
Πριν από 9 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου