Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ρεν:" Πρόσθετα μέτρα τώρα"

Συστάσεις, με τη μορφή τελεσιγράφου, για πρόσθετα μέτρα εδώ και τώρα απηύθυνε ο επίτροπος Ολι Ρεν μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Εξέφρασε βέβαια τη στήριξη της Κομισιόν, αλλά έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας στα ελληνικά: "καλό κουράγιο".

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, επισήμανε πως βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε ωστόσο ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος κατά 4%, τονίζοντας ότι "παροτρύνω την κυβέρνηση να αποφασίσει και να παρουσιάσει τα μέτρα το συντομότερο". Κατόπιν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες να υποστηρίξουν τα μέτρα, καθώς- όπως είπε- "κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιβιώσει πέρα των μέτρων που διαθέτει". Προέτρεψε, μάλιστα, τους Έλληνες "να ελέγξετε το χρέος σας πριν αυτό σας ελέγξει".

Επισήμανε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε διαπίστωσε ισχυρή αποφασιστικότητα από την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι "επιτυγχάνοντας στην προσπάθεια, η Ελλάδα θα ανακτήσει την αξιοπιστία της". Χαρακτήρισε "αντικοινωνικό" το ανεξέλεγκτο δημόσιο χρέος, εκφράζοντας την άποψη ότι το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών απαιτείται για το μέλλον των συντάξεων, της Υγείας και της Παιδείας.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εγγυηθεί τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συντονισμού για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

14ος μισθός
Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κοπεί ο 14ος μισθός ο Ολι Ρεν είπε ότι με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης συζητήθηκαν διάφορα μέτρα. Εμείς προτείναμε, πρόσθεσε, να μειωθεί το μισθολογικό κόστος αλλά επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση ποιά θα είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρει για την επίτευξη του στόχου.

Ο Όλι Ρεν κατέληξε ότι γνωρίζει πως "οι Έλληνες έχουν επιχειρηματικό δαιμόνιο", εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι "μπορούν να πετύχουν".

"Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα, o έλληνας πρωθυπουργός θα έρθει την Παρασκευή στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις" δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, και πρόσθεσε: "Οι αγορές πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της".
Συναντήσεις με Παπανδρέου και υπουργός

Ο κ. Ρεν είχε συνάντηση το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Προηγήθηκε συνάντηση του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την οποία δήλωσε ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να τα εξετάσει και να τα ανακοινώσει. Ο υπ. Οικονομικών διεμήνυσε ότι "η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανόμενων και νέων μέτρων για την εφαρμογή του ΠΣΑ".


Συνάντηση Παπακωνσταντίνου- Ρεν

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μαζί με την ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές και οικονομικές δυσκολίες. Επισήμανε, δε, ότι από τη συνάντηση του με τον υπουργό, προκύπτει ότι "εφαρμόζονται μέτρα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και τα χαιρετίζουμε". Ωστόσο, πρόσθεσε ο επίτροπος, "κατά την άποψή μας υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν". Κατέληξε λέγοντας πως γνωρίζει ότι "η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στην τροχιά που πρέπει προς όφελος των ελλήνων πολιτών".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπήρξε μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση και ότι ανέλυσε στον επίτροπο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται για τις μεγάλες αλλαγές για τον προϋπολογισμό, τη φορολογία, το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Συνάντηση Κατσέλη- Ρεν

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Ολι Ρεν, στο υπουργείο Οικονομικών η Λούκα Κατσέλη. Συζητήθηκε το σύνολο των μέτρων που αφορούν τη στήριξη της αγοράς και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Η κ. Κατσέλη ενημέρωσε τον κ. Ρεν για τις βασικές πολιτικές όπως για παράδειγμα για την προβλεπόμενη δαπάνη των 10,3 δισ. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την πορεία του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (2007-2013) η απορρόφηση του οποίου βρίσκεται στο 6% και αναμένεται να ξεπεράσει το 15% το 2010. Επίσης, όπως δήλωσε η κ. Κατσέλη, ενημέρωσε τον επίτροπο για την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων και ιδιαίτερα για την προώθηση της απλούστευσης των όρων αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ενημερώθηκε ο επίτροπος για το νέο αναπτυξιακό νόμο και για τη δέσμη των πολιτικών που αφορούν την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορίου, καθώς και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Η κ. Κατσέλη είπε, ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής είναι ότι η δημοσιονομική εξυγίανση συμβαδίζει με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κατέληξε, ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έμπρακτη στήριξή της για την προώθηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος είχε, επίσης, συναντήσεις με Πάγκαλο, Λοβέρδο και Ξενογιαννακοπούλου.

1 σχόλιο:

KΑΡΜΕΝ είπε...

http://agapiaxies.blogspot.com/2010/03/blog-post.html