Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Είμαι "Γιώργος" και όχι απλά Πασοκ (χωρίς φόβο και πάθος)

Από το κείμενο αυτό πέρασαν 19 μήνες. Απόψε το ξαναδιάβασα. Βλέπετε, ο φίλος μου ο Θόδωρος, εξακολουθεί να παραμένει επαναστάτης και κάθε λέξη ή φράση, είναι και μια ανατροπή.
Τότε, εκείνες τις μέρες, είμαστε μέσα στον κυκλώνα του προσυνεδριακού διαλόγου. Τότε, δίναμε την μάχη μας από το μετερίζι του ο καθένας, με μόνο στόχο να είμαστε παρόντες και να συμβάλλουμε στην Αλλαγή του Κινηματος που επιθυμούσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ναι, δεν είναι ντροπή να παραδέχομαι πως είμαι ΓεωργοΠαπανδρεικός! Είναι ο πολιτικός που καταφέρνει να βρίσκεται δίπλα και όχι μακριά. Τιμά τον πολίτη με την παρουσία του ΠΑΝΤΟΥ. Είναι ΑΡΧΗΓΟΣ και όχι αρχηγίσκος, που άγεται και φέρεται από τα άνομα συμφέροντα. Αυτόν πίστεψα από την πρώτη στιγμή. Κυρίως, όμως, μετά τη νύχτα των μεγάλων μαχαιριών, της 16ης του Σεπτέμβρη του 2007. Εκείνη τη νύχτα, μέσα από την αγωνία για το αναμενόμενο ρεσάλτο, μίλησα με πάνω από 70 φίλους στο τηλέφωνο και τους ζητούσα να σταθούμε στο πλευρό του Παπανδρέου. Βρεθήκαμε μια χούφτα άνθρωποι, στο σύνολό μας αιρετικοί, όπως πολύ εύστοχα είπε χτες το βράδυ ο αγαπημένος φίλος μου Νότης. Ίσως, γιατί πιστεύαμε στα όνειρα, ίσως, γιατί γουστάρουμε να πλάθουμε όνειρα.
Είναι νύχτα Δευτέρας, λίγα λεπτά πριν περάσουμε στην Τρίτη. Πλέον σταματάμε να μετράμε μέρες και μετράμε ώρες. Ώρες, που το όνειρο θα πάρει σάρκα και οστά. Για την πατρίδα, για το λαό, για την κοινωνία....
Για τους λίγους, που τις πρώτες στιγμές είμαστε εκεί... Ο Θόδωρος, ο Νότης, Ο Δημήτρης, ο Γιάννης, εγώ.... Φίλοι πια, άγνωστοι, μεταξύ μας, τότε. Το κέρδος; Η φιλία μας! Γιατί, τελικά, αν κάτι έμεινε, είναι το ίδιο πάθος για τις ιδέες μας και η μοίρα που μας έφερε κοντά.

ΓΓΑ 

Τo μεγάλο κόλπο Καραμανλή με τα Stage

Αντιγράφω από ΤΑ ΝΕΑ:


Βιομηχανία χιλιάδων προσλήψεων μέσω Stage είχε στήσει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας χρήματα αποκλειστικά των φορέων και χωρίς καμία συγχρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια.

Περισσότερα από 530 εκατομμύρια ευρώ κόστισε σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, στα οποία, όπως έχει καταγγελθεί, η επιλογή των ανέργων γίνεται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και με αδιαφανείς διαδικασίες.

Αυτό προκύπτει από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, καταρρίπτοντας το επιχείρημα Καραμανλή πως οι προσλήψεις γίνονταν και με χρήση χρημάτων από την Ε.Ε. «Είναι νόμιμο, είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας και προσφέρει μια ανάσα και απασχόλησης και εκπαίδευσης σε χιλιάδες ανθρώπους. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να μην αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, να πετάξουμε αυτά τα κοινοτικά λεφτά;» είχε απαντήσει ο κ. Καραμανλής στο ερώτημα που του είχε απευθύνει ο Α. Τσίπρας στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Αλλά και κατά τη συζήτηση μεταξύ Καραμανλή- Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία με κοινοτικούς πόρους που δίνει ευκαιρία σε ανθρώπους».

Ωστόσο, «από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη ύψους 20.154.420 ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων» αναγράφεται σε απόφαση για πρόγραμμα 2.867 θέσεων σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ των οποίων και το ΙΚΑ.

Ανάλογη είναι η αναφορά σε απόφαση για 3.000 θέσεις στον τομέα της υγείας. «Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη ύψους 31.680.000 ευρώ για τη διετία 2007- 2008 η οποία θα καλυφθεί από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό».

Για τις παρατάσεις
Χρήματα των ασφαλισμένων- όπως για παράδειγμα από τον ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση)χρησιμοποιούνταν και για παρατάσεις των προγραμμάτων Stage πέραν του 18μήνου, πρακτική που έχει πυροδοτήσει κατ΄ επανάληψη τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι ενστάσεις τους αφορούν πως, αντί για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, οι προσλαμβανόμενοι με Stage καλύπτουν στην πραγματικότητα πάγιες ανάγκες, την ώρα που δεν προχωρούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα κενά των υπηρεσιών- κάτι που θα γινόταν όμως με αντικειμενικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει επικρίνει την πρακτική όχι μόνον της πρόσληψης μέσω τέτοιων προγραμμάτων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, αλλά και την αυξημένη μοριοδότηση κατά 50% όσων αποκτούν προϋπηρεσία από Stage, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων υποψηφίων.

Συνεχίζουν ακόμη
Στο μεταξύ, το όργιο προσλήψεων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνεχίζεται παρά τις απαγορεύσεις. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις διορισμού με συμβάσεις έργου σε υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, στις 18 Σεπτεμβρίου στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων προσελήφθησαν με τέτοιες συμβάσεις 42 άτομα, που θα λάβουν μάλιστα πάνω από 19.100 ευρώ τον χρόνο!

Παράλληλα, τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, η Υπηρεσία Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου αποκτούσε με απόφαση του υπουργού Οικονομίας 12 νέους συμβασιούχους έργου για διάστημα ενός έτους.

Με εξώδικο προς τη διοίκηση έχει απαντήσει εξάλλου το σωματείο εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα, που κατήγγειλε μεταχρονολογημένες υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλωνδηλαδή μεταθέσεις, αποσπάσεις και προαγωγές που έγιναν μετά την προκήρυξη των εκλογών αλλά στις σχετικές αποφάσεις τοποθετήθηκε προγενέστερη ημερομηνία. Ανάλογες καταγγελίες έχουν υπάρξει και σε άλλους φορείς όπως η Εθνική Ασφαλιστική, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ.

Για τα δάνεια παλιννοστούντων
Επιχείρηση εξαγοράς ψήφων διακρίνουν στελέχη της αντιπολίτευσης πίσω από τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που προωθήθηκε επίσης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, για μη καταβολή των δύο επόμενων δόσεων για στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ρύθμιση αυτή θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό στο οποίο θα ανέλθουν οι τόκοι προς τις τράπεζες που χορήγησαν τα σχετικά δάνεια.

Μέσα σε αυτό το όργιο διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, ο άλλοτε καταλληλότερος, ζητεί μια ακόμη ευκαιρία για να μας "νοικοκυρέψει". Και υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν πως μπορούν να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία σε αυτόν που κατασπατάλησε κάθε χρονικό περιθώριο, που εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία, που κάλυψε όποιον βρισκόταν στο περιβάλλον του και που επιπλέον κατάφερε να εξαφανίσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης. Πλέον, δεν υπάρχουν περιθώρια. Εξαντλήθηκαν ΟΛΑ! Και οι ανοχές της κοινωνίας τελείωσαν. Έφτασε η στιγμή της αποχώρησης για τον πρωθυπουργό και τον θίασό του...

ΓΓΑ

«Η Ν.Δ. κατηγορούσε και τον Ανδρέα ως πράκτορα των Αμερικανών...»



Εφτά μέρες πριν από τις εκλογές και ο Γ. Παπανδρέου εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι το οικονομικό πρόγραμμά του για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνει αμέσως αποδεκτό από την Ε.Ε. γιατί, όπως υπογραμμίζει, είναι απολύτως σύμφωνο με αυτά που αξιώνει. Με τη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι:

* Οι πολίτες ξέρουν ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και ότι η η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη.

* Θα καλέσει σε συνεργασία τις προοδευτικές δυνάμεις ακόμα κι αν το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία.

* Απορρίπτει τα περί αποκλεισμού των εσωκομματικών του αντιπάλων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν κερδίσει τις εκλογές και τονίζει: «Δουλέψαμε ενωμένοι και θα κυβερνήσουμε ενωμένοι». Ωστόσο σημειώνει ότι θα χρησιμοποιήσει και πρόσωπα εκτός των εσωκομματικών τειχών.

* Το οικονομικό του πακέτο θα το εφαρμόσει ακόμα κι αν το έλλειμμα είναι πολύ πάνω από αυτό που ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ υποστηρίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ε.Ε με τη χώρα μας είναι η αναξιοπιστία της κυβέρνησης της Ν.Δ.

* Το πρώτο ταξίδι θα είναι στην Κύπρο για να συνεννοηθεί με την πολιτική της ηγεσία για το εθνικό θέμα.

* Η Ν.Δ. είναι πανικόβλητη και καταφεύγει στην πατριδοκαπηλία όταν του επιτίθεται για χαμηλό πατριωτισμό και θυμίζει: «Και τον πατέρα μου η Ν.Δ. τον έλεγε πράκτορα των Αμερικανών». Κύριε πρόεδρε, η συζήτηση τις δυο-τρεις τελευταίες μέρες επικεντρώνεται στο έλλειμμα.
Υπαινιχθήκατε στο debate με τον κ. Καραμανλή ότι τα επίσημα στοιχεία δεν είναι και τα πραγματικά. Το πιστεύετε αυτό; Εχετε άλλα στοιχεία; Γιατί υπάρχουν και δημοσιεύματα που λένε ότι το έλλειμμα βρίσκεται στο 10%.
«Θα περίμενα από τον κ. Καραμανλή ή να διαβεβαιώσει ότι τα στοιχεία τα οποία δημοσίως ακούγονται είναι και τα επίσημα, ή να μας πει ποια είναι η πραγματικότητα. Και επειδή και εγώ ακούω όλες αυτές τις φημολογίες, ακριβώς γι' αυτό τον λόγο έχω θέσει αυτή την ερώτηση. Δυστυχώς, δεν έλαβα απάντηση.
Είναι μια ακόμα ένδειξη αποτυχίας μιας κυβέρνησης που ζήτησε το 2007 εντολή για να συντάξει έναν "αξιόπιστο" προϋπολογισμό».
Λένε σχολιαστές ότι αν το έλλειμμα είναι στο 10%, αυτό ίσως να το χρησιμοποιήσετε σαν ένα στοιχείο για να αναθεωρήσετε τις δεσμεύσεις σας και να μην εφαρμόσετε άμεσα το πρόγραμμά σας.
«Αυτό είναι τελείως λάθος. Διότι εμείς προτείνουμε, πρώτον, να κάνουμε νοικοκύρεμα -ακόμη πιο απαραίτητο εάν είναι μεγαλύτερο το έλλειμμα- και, δεύτερον, να βάλουμε ξανά μπρος την οικονομία. Αν το έλλειμμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, πάλι αυτό χρειάζεται να κάνουμε».
Θεωρείτε δηλαδή ότι το δημοσιονομικό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας;
«Υπάρχει μια λάθος αντίληψη για το ποιο είναι το πρόβλημα. Βεβαίως το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο. Αλλά το κυρίαρχο θέμα είναι πώς διαχειρίζεσαι τους πόρους, πώς αποκτάς αξιοπιστία ώστε να ξέρουν οι πολίτες ότι διαχειρίζεσαι σωστά τους φόρους τους και τη δημόσια περιουσία.
Αρα το ερώτημα είναι πού ξοδεύουμε και επενδύουμε. Και εδώ εμείς συγκρουόμαστε με δύο αντιλήψεις. Η πρώτη λέει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με το πάγωμα στις συντάξεις και τους μισθούς. Αυτό όμως δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα σκοτώσει απλώς την κότα που γεννά το αβγό. Η δεύτερη λέει "δώστε φοροαπαλλαγές στους πλουσίους", και από τον πλούτο αυτό θα επενδύσουν στην οικονομία -αλλά αυτό απέτυχε οικτρά όπου δοκιμάστηκε.
Η τεράστια ανισότητα είναι πλήγμα για την οικονομία. Δημιουργεί ύφεση, πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, πέραν των σοβαρών κοινωνικών παρενεργειών, των προβλημάτων ανασφάλειας κ.λπ. Η αναδιανομή των βαρών είναι λοιπόν κι αυτή προϋπόθεση για να ξανατονωθεί η οικονομία. Αναγκαστικά, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα θα πρέπει να αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν».
Μια και μιλάτε για τα φορολογικά βάρη, ποια θα είναι η φορολογική κλίμακα; Υπάρχουν τέτοια στοιχεία να μας δώσετε τώρα;
«Η φορολογική κλίμακα θα είναι πιο προοδευτική από σήμερα, θα είναι τιμαριθμοποιημένη ώστε να μη χάνει ο φορολογούμενος από τον πληθωρισμό. Και θα είναι ενιαία ώστε να εντάσσονται μέσα όλα τα εισοδήματα και να μη φορολογούνται τα εισοδήματα από μερίσματα διαφορετικά από τα εισοδήματα από εργασία. Αυτή είναι βασική διαφορά μας. Ο ενιαίος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων συνιστά μια πραγματικά μεγάλη προοδευτική μεταρρύθμιση που καθιστά το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο».
Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το ύψος των εισοδηματικών κλιμακίων και των συντελεστών φορολόγησης;
«Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο. Πάντως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα δεν θα επιβαρυνθούν -θα έχουν και μειώσεις φορολογικού βάρους- και δεν θα αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».
Για έναν μισθωτό, όμως, που έχει και κάποια μερίσματα τα οποία φορολογούνται λιγότερο από την εργασία του, δεν θα είναι επιβαρυντικό αυτό;
«Εάν ο μισθωτός έχει τόσα μερίσματα ώστε να τον κάνουν πλούσιο, θα φορολογηθεί περισσότερο. Αν ο μισθωτός έχει χαμηλό ή μέσο μισθό και ανάλογα έσοδα από μερίσματα, θα μειωθεί η συνολική του φορολογία, διότι θα φορολογηθεί λιγότερο από το 32,5% που είναι σήμερα ο συνολικός φόρος στα μερίσματα. Αρα, λοιπόν, ο μικρομέτοχος θα βοηθηθεί, ενώ ο μεγαλομέτοχος θα κληθεί να πληρώσει αυτά που θα πλήρωνε και ένας μισθωτός με το ίδιο εισόδημα».
Πώς θα μπορέσετε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας στις αξιώσεις της Ε.Ε., η οποία θέλει την επόμενη μέρα, όπως είπε ο κ. Αλμούνια, άμεσα μέτρα; Πιστεύετε ότι το πρόγραμμά σας θα γίνει αποδεκτό;
«Μα, τα μέτρα μας είναι άμεσα. Θα τα λάβουμε άμεσα, εντός των 100 πρώτων ημερών, όχι μετά από πέντε χρόνια! Δεν συμφωνούμε βέβαια πάντα με αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που σημαίνει -προφανώς- πως θα χρειαστεί να διαπραγματευτούμε. Αλλά επαναλαμβάνω: το βασικό τους πρόβλημα είναι πως έχουν τρομάξει από το μέγεθος της αναξιοπιστίας που επιδεικνύουμε ως χώρα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
Εχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να τους πείσουμε για το πρόγραμμά μας».
Ποια είναι αυτά;
«Πρώτον, τα μέτρα τα οποία μέχρι σήμερα έλαβε η κυβέρνηση απέτυχαν παταγωδώς. Είναι ομολογία του ίδιου του κ. Καραμανλή ότι ξέφυγε το έλλειμμα, ότι απέτυχε.
Δεύτερον, αν εκλεγόταν η Ν.Δ., θα ήταν σε απόλυτη αδυναμία διαπραγμάτευσης με αυτές τις προτάσεις στην Ε.Ε. Τι θα έλεγαν; Πως θα παγώσουν μισθούς και συντάξεις και θα λυθεί το πρόβλημα; Ποια είναι η προοπτική; Θα βάλουν και άλλους φόρους στα μεσαία και στα μικρά εισοδήματα; Δεν είναι λύση, ούτε καν σοβαρή προσέγγιση.
Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η ίδια η Ε.Ε. έχει ως κατεύθυνση μέτρα που θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Αυτό το έκαναν όλες οι άλλες χώρες, ακόμα και συντηρητικές. Δεν το έκανε η Ελλάδα.'Η όπου το έκανε, το έκανε πελατειακά.
Θα διαπραγματευτούμε, λοιπόν, πάνω σε μια βάση τόνωσης της οικονομίας και ταυτόχρονου νοικοκυρέματος. Και τα δύο. Αυτό είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Μόνο με αυτό μπορείς να διαπραγματευτείς».
Εχετε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 100 ημερών με τα πέντε γνωστά νομοσχέδια. Ωστόσο θα ήθελα να μου πείτε ποια θα είναι τελικά η πρώτη απόφασή σας ως πρωθυπουργού, εκτός βέβαια της σύνθεσης της κυβέρνησης;
«Δεν είναι μία -έχω πολλές και κατεπείγουσες πρώτες αποφάσεις να λάβω. Θα αφορούν την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και τις θεσμικές αλλαγές που θα φέρουν διαφάνεια και λογοδοσία στη λειτουργία του κράτους ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος».
Εχετε μιλήσει επίσης για την ανάγκη αποκατάστασης του κύρους της χώρας στο εξωτερικό. Εχετε σκεφθεί ποιο θα είναι το πρώτο σας ταξίδι και πού; Θα έχει σχέση με την οικονομία και τις Βρυξέλλες ή με τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη σύνοδο του Δεκεμβρίου;
«Αμέση συνεννόηση με την ηγεσία της Κύπρου. Επίσης με την προεδρία της Ε.Ε., και μετά θα ξεδιπλώσω το πρόγραμμά μου. Είναι σαφές πως έχουμε να κάνουμε πολλά σε όλα τα επίπεδα και τις κατευθύνσεις για να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας. Θα το κάνουμε με σχέδιο και σοβαρότητα. Δεν θα είναι ταξίδια δημοσίων σχέσεων -θα εντάσσονται σε συγκεκριμένο σχέδιο ανάληψης πρωτοβουλιών, για την προώθηση και των εθνικών μας θεμάτων, αλλά και οικονομικών προτεραιοτήτων, όπως την προσέλκυση επενδύσεων, την προβολή των ελληνικών προϊόντων και του πολιτισμού μας».
Κύριε πρόεδρε, να περάσουμε σε άλλο θέμα: Η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ είναι επικεντρωμένη σε σας. Ομως το στοίχημα δεν είναι προσωπικό, οι πολίτες θα ήθελαν να ξέρουν μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ποιοι θα είναι εκείνοι που θα βγάλουν εις πέρας το φιλόδοξο πρόγραμμά σας. Δεν είναι μειονέκτημα ότι δεν έχετε παρουσιάσει αυτά τα στελέχη και, πιο συγκεκριμένα, δεν έχετε περιγράψει τον επόμενο υπουργό Οικονομίας;
«Η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ είναι επικεντρωμένη στις προτάσεις μας, στο σχέδιο που προβάλλουμε για την έξοδο από την οικονομική, ηθική και κοινωνική κρίση. Με επίκεντρο την αλλαγή του κράτους, του τρόπου διακυβέρνησης, μακριά από πελατειακές σχέσεις, διαφθορά και ανομία. Για ένα κράτος νοικοκυρεμένο, ευνομούμενο και δίκαιο.
Συγκρούονται λοιπόν δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις για τη χώρα και το μέλλον της. Και εκφράζονται επίσης από δύο προσωπικότητες με τελείως διαφορετικές διαδρομές, ιστορικό και πεπραγμένα».
Ομως ποια στελέχη θα σας πλαισιώσουν; Μέχρι και σύνθεση της κυβέρνησης κάνουν ορισμένοι...
«Αυτό που προέχει στην παρούσα συγκυρία είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες την κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να πάμε τη χώρα και όχι το να συζητάμε για τις καρέκλες. Να είστε όμως βέβαιος πως τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα έχουν κύρος, σύγχρονες αντιλήψεις και θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στην κοινωνία. Εξάλλου, ποτέ και πουθενά δεν ανακοινώνεται προκαταβολικά η σύνθεση των κυβερνήσεων πριν από τις εκλογές».
Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω με μια διαφορετική προσέγγιση. Πολλές φορές σας ακούμε να προειδοποιείτε στελέχη να μη ράψουν κοστούμια, ότι δεν θα ανεχθείτε φέουδα κ.λπ. Με αφορμή αυτές τις προειδοποιήσεις σας, πολλοί υποστηρίζουν ότι μόλις εκλεγείτε πρωθυπουργός -επιτρέψετε μου την έκφραση- «θα πάρετε το αίμα σας πίσω» από στελέχη και διάφορα κέντρα που θεωρείτε ότι σας πολέμησαν και ότι θα κυβερνήσετε μόνο με ελεγχόμενα από σας πρόσωπα. Τι απαντάτε;
«Ο στόχος μου είναι να υπηρετήσουμε την Ελλάδα αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο έχουμε. Εχω δώσει επαρκή δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνομαι την αξιοποίηση του πλούσιου στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. Δουλέψαμε ενωμένοι και θα κυβερνήσουμε αύριο ενωμένοι, αλλά για να υπηρετήσουμε τη χώρα και όχι τους εαυτούς μας. Θα συγκροτήσω την αυριανή κυβέρνηση με μόνα κριτήρια την ικανότητα, την ακεραιότητα και τη διάθεση προσφοράς. Εχω καταστήσει σαφές πως οι θέσεις ευθύνης δεν είναι προνόμιο, αλλά υποχρεώσεις και ευθύνες απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Εχω παράλληλα καθήκον να βλέπω και εκτός των κομματικών μας τειχών, να φέρνω κι άλλους ανθρώπους -προσωπικότητες αλλά και αγωνιστές της καθημερινής ζωής- πιο κοντά στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων».
Κύριε πρόεδρε, ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα σε δημοσιεύματά τους έκαναν λόγο για «δυναστείες» στην ελληνική πολιτική ζωή. Αναφέρονται προφανώς στη δική σας οικογένεια -θα είστε πιθανόν ο τρίτος Παπανδρέου πρωθυπουργός- αλλά και σε εκείνη του κ. Καραμανλή. Γιατί νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία συνεχίζει αυτή την παράδοση;
«Ο Ανδρέας έλεγε "το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται"! Είχε απόλυτο δίκιο. Δεν υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα στις δημοκρατίες. Σας θυμίζω πως έθεσα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στην κρίση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Ολοι κρινόμαστε -θετικά ή αρνητικά-, οι κοινωνίες είναι ώριμες και αξιολογούν».
Να μιλήσουμε λίγο για τους αντιπάλους σας και ιδίως τον κ. Καραμανλή. Εσείς το 2007 παρότι χάσατε δεν παραιτηθήκατε αλλά μείνατε και τώρα μάλλον δικαιώνεστε. Θα συμβουλεύατε να κάνει το ίδιο και ο Κ. Καραμανλής ή να πάει σπίτι του;
«Δεν είμαι σε θέση να συμβουλέψω τον κ. Καραμανλή. Ούτε νομίζω πως ο ίδιος θα το ήθελε».
Νομίζετε ότι έχει ακόμα να προσφέρει στην πολιτική και στη χώρα;
«Οταν ανέλαβε πρωθυπουργός, είχα ειλικρινά κάθε διάθεση να τον βοηθήσω -για το καλό της χώρας- σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της διαφάνειας, τα εθνικά θέματα, την παιδεία. Τώρα, ελπίζω μόνο να κοιτάξει πίσω του και να δει με νηφαλιότητα τις μεγάλες ευκαιρίες που χάθηκαν».
Ο κ. Καραμανλής, τις τελευταίες μέρες, λίγο-πολύ σας κατηγορεί για χαμηλό πατριωτισμό. Εχει αναφερθεί στη θέση σας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έχει πει ότι επί Παπανδρέου αναγνωρίστηκαν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Πώς τα ακούτε όλα αυτά;
«Θλίβομαι ειλικρινά και θυμάμαι βέβαια πως η Ν.Δ. κατηγορούσε και τον πατέρα μου ως πράκτορα των Αμερικάνων. Χρησιμοποιεί το φόβο αντί τις προτάσεις. Και βέβαια θυμίζω ότι το 2004 υιοθετούσε τα όσα έλεγα στα εξωτερικά. Ομως, η Ν.Δ. ποτέ αυτά τα έξι χρόνια δεν αναγνώρισε τις δικές μας επιτυχίες, όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., που πετύχαμε με προσπάθεια και κόπο. Δεν αξιοποίησε τις τεράστιες ευκαιρίες που είχαμε για να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Και τώρα πανικόβλητη προσπαθεί με αοριστολογίες και έωλες επιθέσεις να αναζωπυρώσει την πατριδοκαπηλία, να παίξει με τον καλοπροαίρετο πατριωτισμό των πολιτών. Οι Ελληνες γνωρίζουν τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών, ξέρουν τι καταφέραμε, τι αποτρέψαμε, ποιο ήταν το κύρος και οι δυνατότητες της χώρας μας, την ασφάλεια που αισθανόταν ο κάθε Ελληνας πολίτης. Και συγκρίνουν με την ανασφάλεια που τώρα κυριαρχεί από την έλλειψη πολιτικής και βούλησης των τελευταίων ετών. Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια παράταξη με πλούσια πατριωτική παράδοση που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εμείς υπηρετούμε την Ελλάδα και τα συμφέροντά της. Δεν αναγνωρίζουμε και δεν δεχόμαστε κανέναν προστάτη. Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους, αλλά με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα ξαναφέρουμε κύρος και ασφάλεια στην Ελλάδα».
Μετά το ντιμπέιτ των 6 άφησαν καλές εντυπώσεις οι Οικολόγοι μέσω του εκπροσώπου τους. Προτιμάτε να μπουν στη Βουλή; Σας ρωτάω γιατί, αν μπουν, πιθανόν εσείς να μην έχετε αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση θα επιδιώξετε συνεργασία μαζί τους καθώς, όπως κι εσείς είπατε στο ντιμπέιτ, δεν έχετε σε θέματα πράσινης ανάπτυξης αξεπέραστες διαφορές μαζί τους;
«Οι Οικολόγοι είναι μια χρήσιμη φωνή. Θεωρώ όμως ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα, όχι χθες αλλά σήμερα, έχει βάλει στο επίκεντρό του την πράσινη ανάπτυξη. Που ενσωματώνει την οικολογική διάσταση σ' ένα σύνολο πολιτικών για τις οποίες μόνοι τους οι Οικολόγοι δεν δίνουν λύσεις. Κρίσιμα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, των θεσμών, του κράτους, της παιδείας, της υγείας, του ασφαλιστικού συστήματος, της δημόσιας ασφάλειας. Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά και πολυσύνθετη κρίση. Αν δεν δούμε τον πυρήνα των προβλημάτων που έχει το ελληνικό κράτος, τότε δεν θα υπάρξουν λύσεις στα πολλά, αλλά και στα μεγάλα οικολογικά ζητήματα της εποχής μας. Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση με συνολικό σχέδιο για τη χώρα. Και γι' αυτό η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη. Είμαι βέβαιος πως οι πολίτες το αντιλαμβάνονται».
Αν πάρετε αυτοδυναμία θα καλέστε όπως έχετε πει και άλλες δυνάμεις, π.χ. τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία;
«Η θέση μας είναι σαφής και πάγια. Θα απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Τα προβλήματα είναι πρωτοφανή και χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή συστράτευση και κοινωνική στήριξη. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της συνεργασίας, έστω και αν αυτή αφορά σε επιμέρους θέματα».
Το υπουργικό συμβούλιο πόσα μέλη θα έχει και κάθε πότε θα συνεδριάζει; Ο κ. Καραμανλής ελάχιστες φορές το συγκάλεσε...
«Το υπουργικό συμβούλιο θα έχει αισθητά μειωμένο αριθμό μελών. Χρειαζόμαστε επιτελική και μάχιμη κυβέρνηση που ταυτόχρονα να δίνει πρώτη το παράδειγμα της καταπολέμησης της σπατάλης. Το μοντέλο διακυβέρνησης θα αλλάξει πλήρως -συλλογική δουλειά βάσει συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων. Θα συνεδριάζουμε όσο συχνά χρειάζεται για το συντονισμό μας, για τον απολογισμό και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, για να δίνουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Και θα κριθούμε στο πεδίο της καθημερινής μάχης. Και για το λόγο αυτό, θα κινητοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς αποκλεισμούς».
Εχετε καταγγείλει πολλές φορές επιχειρηματικά - εκδοτικά συμφέροντα. Πολλά εξ αυτών τώρα έχουν κάνει στροφή υπέρ του ΠΑΣΟΚ... Ακολουθούν το ρεύμα, έχουν πειστεί από το πρόγραμμά σας ή προσπαθούν να πιάσουν «κονέ» με τη νέα κατάσταση, όπως συμβαίνει συνήθως;
«Δεν εκπροσωπώ αυτούς που εννοείτε και κατά συνέπεια δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Ειλικρινά, δεν με αφορούν τα κίνητρα και οι επιδιώξεις του καθενός. Θέλω καθαρές σχέσεις, δεν χρωστάω σε κανένα, δεν θέλω να χειραγωγήσω κανένα, δεν ζητάω τίποτε από κανέναν παρά μόνο τη στήριξη και συμμετοχή των πολιτών. Και θέλω αυτό να είναι αμοιβαίο».*

Μια εξαιρετική συνέντευξη του επόμενου Πρωθυπουργού στον Πάνο Σώκο, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

100 χρόνια μετά...

http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=319459&cid=1

Η δεύτερη τηλεμαχία ολοκλήρωσε τον κύκλο μιας άτυπης μονομαχίας, μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου. Και αν η τηλεμαχία μεταξύ των 6 αρχηγών είχε ως σκορ την ισοπαλία, κάτι που ευνοούσε τον κατά πολύ προηγούμενο Παπανδρέου, η αποψινή ανέδειξε ως κυρίαρχο του παιχνιδιού τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στιβαρός, ανέδειξε τα ισχυρά σημεία του προγράμματός του και κυρίως, έδωσε ΕΛΠΙΔΑ, αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο πολίτης, στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει. Η γλώσσα του σώματος, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έδειχνε ένα άνθρωπο ΣΙΓΟΥΡΟ για το μεγάλο βήμα προς τις τεράστιες ευθύνες, που είναι έτοιμος να αναλάβει.
Από την άλλη, ένας Καραμανλής, εξαιρετικά προβλέψιμος και διαρκώς επαναλαμβανόμενος. Η ίδια γνωστή κασέτα, που έπεισε τον κόσμο να τον ψηφίσει το 2004, που κατάφερε να το ξεγελάσει το 2007 και που τώρα πλέον αποτελεί ένα χιλιοπαιγμένο σήριαλ, που πλέον είναι εκτός της εποχής του. Εκνευρίστηκε δυο φορές, δεν απάντησε κάμποσες άλλες, προτιμώντας να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, κερδίζοντας χρόνο. Από κάποια χρονική στιγμή και μετά, άρχισε να παίζει τον γνώριμο ρόλο του, της Αντιπολίτευσης! Και εδώ έχουμε το παράδοξο, να κυβερνάται η χώρα επί 5 1/2 χρόνια, απο μια παράταξη που ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΣΕ εξουσία, αλλά αντιπολιτευόταν την Αξιωματική αντιπολίτευση! Πάντα, σε οποιοδήποτε θέμα, υπήρχε το "κακό" ΠΑΣΟΚ, που δεν άφηνε την "αγία" κυβέρνηση της σεμνοταπεινότητας! Αν και από τον πρώτο χρόνο της, είχε απωλέσει το πλεονέκτημα να ισχυρίζεται πως είναι "σεμνή και ταπεινή" (κουμπάροι, παραδικαστικό, παραεκκλησιαστικό), εντούτοις  κατάφερε να κοροιδέψει τον κόσμο και το 2007, ενώ εμαίνοντο οι πυρκαγιές σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Όμως, τα σκάνδαλα διογκώνονταν. Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η εμπλοκή 2 πρωτοκλασσάτων υπουργών της κυβέρνησης στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που ουσιαστικά αποτέλεσε και την αρχή του τέλους για τη δεξιά.
Σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε μια οικονομική κρίση, που ΠΡΩΤΙΣΤΑ προκάλεσε η αδυναμία της κυβέρνησης. Η χώρα μπαίνει με το τέλος του φθινοπώρου στη διεθνή κρίση, καθώς θα γίνει η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του τουρισμού. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Και αν ανατρέξουμε στην ιστορία, 100 χρόνια πριν, έφτανε στην Ελλάδα ένα καράβι με επιβάτη τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον άνθρωπο που έδωσε όραμα στη σπαρασσόμενη Ελλάδα.
100 χρόνια αργότερα, έρχεται η ώρα του Γιώργου Παπανδρέου, ενός πολιτικού με όραμα, για μια Ελλάδα που βυθίστηκε σε τέλμα, μετά από τη διακυβέρνηση 5 1/2 ετών από τη δεξιά. Είναι η ώρα του ανθρώπου, που καλείται να γίνει ο νέος Εθνάρχης, ανατρέποντας κατεστημένες αντιλήψεις και αρρωστημένες νοοτροπίες.
Η εντολή δίνεται επίσημα σε 12 μέρες. Η καρδιά της Ελλάδας, όμως, χτυπά ήδη σε ρυθμούς Γιώργου Παπανδρέου.

ΓΓΑ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

.... και να μας γράφετε.....

Η σημερινή μέρα είναι η τελευταία δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τον περίφημο νόμο Παυλόπουλου, που ψηφίστηκε αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, υπό τον φόβο της επερχόμενης ολοκληρωτικής καταστροφής της κυβερνώσας παράταξης. Αλήθεια, τι θα κάνουμε τώρα, δίχως όλους αυτούς τους ειδικούς, που σχεδόν κάθε βράδυ μας ανέλυαν μπάρες, ποσοστά, πίτες, πολύχρωμους πίνακες, την αγωνία των μικρότερων κομμάτων "μπαίνουν, δεν μπαίνουν" στη Βουλή και άλλα τόσο όμορφα και ενδιαφέροντα. Σε όλη την προηγμένη Ευρώπη οι δημοσκοπήσεις επιτρέπονται μέχρι τό βράδυ της παραμονής των εκλογών, πλην Τουρκίας και Αλβανίας, που επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Άρα, η "προηγμένη" Καραμανλική Ελλάδα, τρέμει τις δημοσκοπήσεις! Και τις καταργεί με το νόμο Παυλόπουλου, αφού πλέον οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν ως πρώτο κόμμα τη Ν.Δ. και ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον άρχοντα της Ραφήνας! Άλλη μια πράξη δειλίας της κυβέρνησης της δεξιάς, που μπροστά στην διαφαινόμενη ήττα, σπεύδει να απαγορεύσει, δια νόμου, τη δυσαρέσκεια του κόσμου, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των δημοσκοπήσεων.
Όμως, γιατί φοβάται η κυβέρνηση; Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και όλων των στελεχών της, αποφάσισαν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, για να εφαρμόσουν το δημοσιονομικό του πρόγραμμα, το οποίο το "κακό" ΠΑΣΟΚ, ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ να εφαρμοστεί! Επί 5 1/2 χρόνια, δηλαδή, είχαμε μια κυβέρνηση, που δεν της επιτρεπόταν να εφαρμόσει το πρόγραμμά της! Και τώρα ζητούν ανανέωση της λαικής εντολής για να το εφαρμόσουν. 
Αλήθεια, για πόσο ηλίθιους μας περνάνε οι κύριοι κύριοι της κυβέρνησης; Ποιος τους είπε πως δικαιούνται να μας κοροϊδεύουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Πώς μπορούν να ισχυρίζονται πως η οικονομία μας είναι "θωρακισμένη", όταν είμαστε η ΜΟΝΗ Ευρωπαϊκή χώρα, που η αγορά έχει παγώσει, οι ακάλυπτες επιτεγές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία, η πραγματική ανεργία, αυξάνεται και η ελπίδα έχει αποκτήσει ένα γκρίζο προς το μαύρο χρώμα;
Ποιος μπορεί να πείσει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία πως δεν υπάρχουν χρήματα, όταν καθημερινά ακούει τα δις να αλλάζουν χέρια σαν χαρτοπετσέτες;
Πώς μπορεί να πειστεί ο νέος πτυχιούχος πως η αγορά εργασίας του κλείνει την πόρτα, η επιχειρηματικότητα για νέους εξαφανίζεται, οι ορίζοντες ανάπτυξης συρρικνώνονται θεαματικά; 
Δυστυχώς, το μόνο που κατάφερε η δεξιά ήταν να οδηγήσει τον κόσμο σε ισοπεδωτικές λογικές, του τύπου "όλοι ίδιοι είναι", "όλοι τα τρώνε", "Κωστάκης - Γιωργάκης" κλπ. Και τώρα, εμφανίζεται ο "κουρασμένος" πρωθυπουργός, να ζητεί εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης, με ένα πρωτοφανές θράσος!
Ε, λοιπόν, δεν θα την έχετε την ψήφο εμπιστοσύνης, κύριοι της δεξιάς. Και δε θα την έχετε, γιατί πλέον μπουχτίσαμε από την έλλειψη αξιοπιστίας, από την αντιδημοκρατική σας συμπεριφορά, από την ανικανότητά σας, από την αδυναμία σας να αντισταθείτε στα φαινόμενα διαφθοράς. Κουραστήκαμε να νιώθουμε ως πολίτες μιας ακυβέρνητης χώρας, να μην γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει αύριο, να ακολουθείτε μια φορομπηχτική πολιτική, να μην ενισχύετε την επιχειρηματικότητα, να συντρίβετε την αγορά. Βαρεθήκαμε να ακούμε ΨΕΜΑΤΑ για όλα τα ζητήματα. 
Μας στερήσατε το δικαίωμα στην ελπίδα και έρχεστε και ζητείτε νέα ψήφο εμπιστοσύνης! Όχι, κύριοι της δεξιάς. Ψήφο απαξίωσης θα πάρετε. Για να θυμάστε πως ο λαός έχει ΚΑΙ μνήμη ΚΑΙ κρίση! Ενώ εσείς, ως πολιτικοί, είστε σε μόνιμη κρίση! Στο καλό, λοιπόν και να μας γράφετε. Και πιστέψτε με, αν δε μας γράφετε, δε θα στενοχωρηθούμε καθόλου! Αρκεί να πάψετε να υπάρχετε!

ΓΓΑ 

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Το μεγάλο ταξίδι

Οι τελευταίες μέρες ήταν γεμάτες εκπλήξεις. Ειδικά, από την Τετάρτη και μετά. Ανακοίνωση ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, συνέντευξη Καραμανλή στο mega, αποκλεισμός του Σημίτη από τα ψηφδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ έκρυβε κάποιες εκπλήξεις. Σαφώς, έχοντας δώσει το στίγμα του ο Γιώργος Παπανδρέου, αρκετοί "φρόντισαν" να κοπούν από μόνοι τους, βλέποντας πως δεν θα βρίσκονται στις λίστες. Από εκεί και πέρα, υπήρξε μια ανανέωση και πλέον είναι στο χέρι μας να κρίνουμε κι εμείς, με την ψήφο μας, ποιοί τελικά πρέπει να μας εκπροσωπήσουν. Γιατί η επιλογή των βουλευτών είναι στο χέρι του ψηφοφόρου και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι! Ο ΓΑΠ έκανε αυτό που έπρεπε. Τα υπόλοιπα είναι στη δική μας διακριτική ευχέρεια.

Η συνέντευξη Καραμανλή στον Πρετεντέρη, ήταν μια ήπιας μορφής συνέντευξη, από την οποία βγήκε ένα βασικο συμπέρασμα. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας επί 5 1/2 χρόνια, ήταν ΑΣΧΕΤΟΣ! Απέδειξε πως ουδέποτε ασχολήθηκε με οτιδήποτε! Και μάλιστα έδειξε και αμηχανία, όταν του ετέθη το ερώτημα για τον ΕΤΑΚ! Φυσικά, το πρόσωπο του Καραμανλή δεν άλλαξε τώρα. Αυτός ήταν πάντα. Ένας άνθρωπος με χάρισμα λόγου, με μια ικανότητα να επαναλαμβάνει σταθερα τα ίδια και τα ίδια και από πράξη ΜΗΔΕΝ. Κυρίως, όμως, με μια τρομακτική αδυναμία στο να καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του. Είναι γεγονός πως η απομάκρυνση Ρουσόπουλου, έδειξε με κάθε τρόπο πως ο "βασιλιάς είναι γυμνός". Όμως, αυτό το θέαμα που παρουσιάζει είναι ΟΙΚΤΡΟ. Η σταδιακή αποδόμηση της εικόνας του, που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, πλέον δείχνει ξεκάθαρα σε όλους τους πολίτες ποιος τον κυβέρνησε επί τόσα χρόνια. Και κυρίως, πώς κυβέρνησε επί τόσα χρόνια...

Η περίπτωση Σημίτη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικού ανδρός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί 8 χρόνια, με σπουδαίο, για τη χώρα, έργο, όμως... Όμως, ενώ είχε αντιληφθεί πλήρως τι συνέβαινε και πως το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του, όδευε σε συντριβή στις εκλογές του 2004, έκανε μια κίνηση, που ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ σε μεγάλους πολιτικούς άντρες. Έχοντας δηλώσει πως δεν επιθυμεί να χάσει από τον Καραμανλή, παρέδωσε την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου, όχι όμως και την πρωθυπουργία. Με τον τρόπο αυτό διασφάλισε τις λίστες των ψηφοδελτίων που ο ίδιος είχε καταρτίσει. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ήττες στις εθνικές εκλογές του 2004 και του 2007, μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές του 2004, άσχημα αποτελέσματα στις εκλογές για την ΤΑ το 2006. Ο λόγος; Απλούστατος! Το δαχτυλίδι ήταν θαμπό και το ΠΑΣΟΚ είχε μετατραπεί από Κίνημα λαού, σε μια κάστα ακριβοπληρωμένω πολιτικών διανοούμενων. Άρα, το ΠΑΣΟΚ, ΕΠΡΕΠΕ να αλλάξει.Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2007, έδωσε το έναυσμα για την αλλαγή. Η έντονη αμφισβήτηση του ΓΑΠ και η εμφάνιση του Βενιζέλου, ως διεκδικητή της Προεδρίας, είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβρη του 2007. Σκληρές αντιπαραθέσεις, με αποκορύφωμα την κόντρα στις 26 Σεπτεμβρίου, μέσα στη Βουλή, όταν ο ΓΑΠ ζήτησε να στηθούν κάλπες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τυος βουλευτές του. Τότε εμφανίστηκε και πάλι ο Σημίτης, μετά από 3 1/2 χρόνια, παίρνοντας το μέρος του Βενιζέλου και λέγοντας το περίφημο "Ας φύγει". Πίστευε πως το έλεγε στους δικούς του, όμως, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού flash μαθεύτηκε! Παντού! Αποκορύφωμα της εχθρότητας προς το πρόσωπο του ΓΑΠ, ήταν η επιστολή που έστειλε τον Ιούνιου του 2008. Με αυτή την επιστολή, ουσιαστικά κι τυπικά, έθετε τον ευατό του, εκτός Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, αυτό έπραξε ο ΓΑΠ. Απο τις αρχές του 2009 υπήρξε ένα σπάσιμο του πάγου, μεταξύ Σημίτη και ΓΑΠ. Όμως, όλα πήραν το δρόμο τους, μετά την οριστική μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού, στα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Με την κίνηση αυτή, ο ΓΑΠ απέδειξε προς όλους, πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ εξαρτήσεις από οιονδήποτε και πως αυτός και μόνο αυτός αποφασίζει για το ΠΑΣΟΚ. Και ο κόσμος ήδη το εκτιμά ιδιαίτερα θετικά. Συνεπώς, η αποφασιστηκότητα μετρά περισσότερο από τη μη συμμετοχή Σημίτη και αυτό θα καταγραφεί και την 4η του Οκτώβρη.

Χτες το βράδυ, είχαμε την εμφάνιση Παπανδρεόυ στη ΔΕΘ, όπου παραδοσιακά, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρουσιάζει τις θέσεις του για την οικονομία της χώρας. Η φετινή παρουσία του Γιώργου Παπανδρεόυ, συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο. Όλες τις προηγούμενες μέρες ακούγαμε διάφορα, ειδικά μετά την παρουσία Καραμανλή στη ΔΕΘ. Πως το ΠΑΣΟΚ "κρύβει" τα χαρτιά του, πως το ΠΑΣΟΚ, δεν ανακοινώνει το πρόγραμμά του για την οικονομία και άλλα τέτοια. Χτες το βράδυ, όμως, από το βήμα της ΔΕΘ, ένας ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ Γιώργος Παπανδρέου, παρουσία σε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του για τις πρώτες 100 μέρες. Και ήταν ένα πρόγραμμα ελπίδας, ένα πρόγραμμα με προοπτική, ένα πρόγραμμα που χρειάζεται η χώρα, για να ξεφύγει από το τέλμα των 5 1/2 χρόνων δεξιάς διακυβέρνησης.

Είναι σημαντικό για τη χώρα ο επόμενος πρωθυπουργός να έχει την όρεξη να σηκώσει τα μανίκια, να βάλει στο περιθώριο κάθε μικρότητα και να εργαστεί με συνείδηση. Η Ελλάδα, αν και το 2004 διοργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχασε τη μεγάλη ευκαιρία. Οι κυβερνήσεις Καραμανλή απέδειξαν πως η δεξιά δεν αλλάζει πρόσωπο και μυαλά. Ήταν και παραμένει μια παράταξη χωρίς όραμα και προοπτική για τη χώρα. Μια παράταξη που ταύτισε το κομματικό με το εθνικό συμφέρον. Μια παράταξη που άλλα υπόσχεται και άλλα, τελικά, πράττει, προς όφελος των ολίγων και ισχυρών. Κυρίως, όμως, απέδειξε πως το ρουσφέτι είναι τρόπος ζωής και το κόμμα, πάνω από όλους. Κολλητοί, κουμπάροι, υπουργοί με εταιρείες, αρπαχτικά κάθε λογής, οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο. Και καλείται, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, να δώσει τον αγώνα της, για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και την ανυποληψία. Το ΠΑΣΟΚ, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, καλείται να ανατρέψει τη θαμπή εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και είναι πλεονέκτημα για τη χώρα, να έχει στο τιμόνι της τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Το μεγάλο στοίχημα έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ΕΤΟΙΜΟΣ. Το απέδειξε και χτες. Το αποδεικνύει καθημερινά, εδώ και 5 1/2 χρόνια, από τότε που παρέλαβε ενα διαλυμένο και σπαρασσόμενο Κίνημα. Ως καλός καραβοκύρης, κατάφερε να κάνει το διαλυμένο σκαρί, καλοτάξιδο. Και τώρα ανοίγει τα πανιά του για το μεγάλο ταξίδι! Το στοίημα της διακυβέρνησης.

ΓΓΑ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Αναμνήσεις...



Είναι βράδυ, 26 μέρες πριν τις εκλογές και ακούγοντας το "Shine On You Crazy Diamond"
των Pink Floyd, με ένα ποτό, γύρω στις 12 παρά τέταρτο, αλλάζει εντελώς η διάθεση. Μου θυμίζει κάτι νύχτες, πριν 30 χρόνια, τότε που ακούγοντας το ίδιο κομμάτι κάναμε όνειρα για κάτι αλλιώτικο. Ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησε ο "Σταυρός του Νότου", η χρονιά που πλάθαμε τα παραμύθια με έναν διαφορετικό τρόπο.
Θυμάμαι, τέτοιες νύχτες, Σεπτέμβρη μήνα, 2-3 μέρες πριν ξεκινήσει η τελευταία τάξη του Λυκείου, καθόμουν και άκουγα μουσική... Άνοιγα διάπλατα τις πόρτες και έμπαινε ένα φθινοπωρινό αεράκι, που ξεσήκωνε κάθε αίσθηση... Έσβηνα όλα τα φώτα και έμενε ανοιχτό μόνο το φως του γραφείου μου. Η μουσική, αυτή η μουσική, μου έδινε μια μοναδική έμπνευση κι έπιανα να σκαλίζω στίχους στο χαρτί... Πολλοί στίχοι, πολύ πάθος... Μα περισσότερο από όλα, μια φλόγα που έκαιγε βαθιά μέσα μου... "Θα αλλάζαμε τον κόσμο..."
Το πιστεύαμε, το νιώθαμε μέχρι τα κατάβαθα της ψυχής μας. Κι ύστερα, με το που ξεκινούσε η σχολική χρονιά, δίναμε κι ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ. Ήτανε εκείνη η φορά, που αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ τον έρωτα να φτερουγίζει, να αναστατώνει κάθε σημείο του κορμιού μας...
Τότε, που στα πάρτυ μας, εκείνα τα πάρτυ, έσμιγε το ερωτικό στοιχείο και η πολιτική τρέλα, ή η τρέλα για την πολιτική. Και τότε.... Τότε, άναβε και το τσιγάρο, άφιλτρο, κατά προτίμηση. Κι άναβε και η συζήτηση. Κι ερχόταν η μουσική, αυτή η μουσική, να ανατρέψει τα πάντα.

Αυτές τις μέρες έχω μια έντονη διάθεση να νιώθω όπως το 1981. Παραμονές εκλογών, τότε που περιμέναμε να έρθει η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Τότε που περιμέναμε την ΑΛΛΑΓΗ... Τίποτε δεν συγκρίνεται με την προσμονή και τη λαχτάρα εκείνων των ημερών. Τίποτε... Είναι όπως το δυνατό φλερτ, η αγωνία για το πρώτο ραντεβού, η λαχτάρα του πρώτου φιλιού... Όλα αυτά μαζί....

Απόψε θάθελα να το αποφύγω να ασχοληθώ με την πολιτική... Να μη μιλήσω για τις επερχόμενες, εκλογές... Όμως, είναι δυνατές οι μνήμες και δεν είναι εύκολο να μη συμβεί κάτι τέτοιο...

Κι από τότε πέρασαν 28 χρόνια! Στις 18 του Οκτώβρη του 1981, έκλεινα τα 19. Φέτος τα 47! 28 χρόνια... Μια ανάσα, μια στιγμή, ένα κλείσιμο και άνοιγμα των ματιών... Η μνήμη μας κρατά δυνατά δεμένους με το χτες και μας δείχνει το δρόμο για το αύριο. Η διαπίστωση; Ένα βλέμμα στον καθρέφτη, τα λέει όλα! Και μια σειρά φωτογραφιών... Αντιπαραβολή... Τότε, τώρα.

Η μουσική συνεχίζει το έργο της! Και ήδη πέρασε ο δείκτης το όριο της επόμενης μέρας... 25 απόμειναν μέχρι τις εκλογές... Κι ίσως κίενας εκλογικός θρίαμβος όπως εκείνος του Οκτώβρη του 1981, 29 χρόνια μετά...

ΓΓΑ

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Περί debate

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η τελευταία αφορμή για συζήτηση μεταξύ όλων των κομμάτων που αφορά το debate. Debate μεταξύ των δυο υποψήφιων για την πρωθυπουργία ή μεταξύ όλων των αρχηγών; Με παρουσία κοινού και απάντηση μεταξύ των αρχηγών ή το γνωστό απονευρωμένο που ζούμε παό τις εκλογές του 1996; Όρθιοι ή καθιστοί;
Τα θέματα είναι πολλά, εκείνο, όμως, στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι γιατί να γίνει ένα debate μεταξύ των δυο υποψήφιων για την πρωθυπουργία. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μπροστά σε αυτό το θέμα, εμφανίστηκε λαύρος κατά των αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων καθώς και κατά των καναλιών, τονίζοντας πως έτσι υπάρχουν κόμματα δυο ταχυτήτων.
Ομολογώ πως η θέση του εκπροσώπου του ΚΚΕ με προβλημάτισε. Γιατί όχι και το ΚΚΕ; Γιατί όχι και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι;
Η απάντηση είναι πολύ απλή, για όποιον επιθυμεί να δει την πραγματικότητα. Τα δυο μεγάλα κόμματα, είτε αυτοδύναμα, είτε με τη συνεργασία με κάποιο από τα μικρότερα, θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Το ΚΚΕ δεν επιθυμεί να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης και αυτό το καθιστά σαφές καθημερινά σε όλους τους τόνους, σε όλα τα κανάλια. Πώς λοιπόν, να ζητηθεί η γνώμη του ΚΚΕ για θέματα διακυβέρνησης, όταν το συγκεκριμένο κόμμα αρνείται πεισματικά να συγκυβερνήσει; Βέβαια, έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που συνεργάστηκε σε κυβενρητικό σχήμα ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και τέτοιο λάθος δε θέλουν να το επαναλάβουν! Το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει και με το ΣΥΡΙΖΑ, που και εδώ δεν επιθυμούν να συνεργαστούν, με κάποιες επιφυλάξεις. Γιατί δεν είμαι σίγουρος πως αν έρθει ο ΓΑΠ, μετά τις εκλογές και τους μιλήσει για ευρύτερη κοινωνική συμμαχία και συνεργασία, πως θα αρνηθούν εύκολα.
Η ουσία είναι πως σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για πρωθυπουργό. Ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος θα πάρει τις τύχες της χώρας και τις δικές του στα χέρια του. Έχει μεγάλη σημασία να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα. Και αν ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του μετά τη ΔΕΘ, όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται προς τον Γεώργιο Παπανδρέου. Αυτός αποτελεί τη μονη ελπίδα για να βγει η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα, στα οποία την οδήγησαν οι κυβερνητικές επιλογές. Οικονομία, Περιβάλλον, Ενέργεια, Παιδεία. Τέσσερις από τους κύριους άξονες επί των οποίων θα κληθεί ο αυριανός πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις και το στίγμα του. Η μέχρι σήμερα θέσεις του μας γεμίζουν αισιοδοξία και φυσά ούριος άνεμος στα πανιά του ΠΑΣΟΚ, για μια μεγάλη εκλογική νίκη. Ιδού η Ρόδος!

ΓΓΑ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Δεσμεύσεις Παπανδρέου για διαφάνεια στον εκλογικό αγώνα

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=79790

Κανόνες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ θέτει ο Γ. Παπανδρέου, που καταθέτει προτάσεις για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, υπόσχεται πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και απευθύνει προειδοποιήσεις και προς το εσωτερικό του κόμματος. Ο πρόεδρος του κόμματος κατέθεσε και τις προτάσεις του για την "τηλεμαχία" των πολιτικών αρχηγών, ενώ δεσμεύτηκε ότι -εάν κερδίσει τις εκλογές- θα θέσει ως προτεραιότητα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων που προωθούν τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και την αυτονομία της πολιτικής. Όσον αφορά στα οικονομικά του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνον από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του. Παράλληλα, θα δημοσιοποιήσει αναλυτική και εξειδικευμένη κατάσταση κάθε εσόδου και δαπάνης, καθώς και κάθε σχετικού εγγράφου. Οι υποψήφιοι βουλευτές θα υποβάλλουν στην Επιτροπή Διαφάνειας του κόμματος δήλωη "πόθεν έσχες", ενώ υποχρεούνται να την ενημερώσουν για όποια εκκρεμότητα δεοντολογικής φύσης τυχόν έχουν ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής, επαγγελματικής ή άλλης αρχής. Τους ζητείται να περιοριστούν στην έκδοση ενός μόνο προεκλογικού φυλλαδίου και μιας μόνο ταχυδρομικής αποστολής.

Ντιμπέιτ

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, εάν αυτή γίνει με τους όρους του παρελθόντος. Αντιθέτως, προτείνει τη συμφωνία όρων που θα επιτρέπουν τον άμεσο διάλογο των αρχηγών και τη συμμετοχή των πολιτών. Προτείνει επίσης την πραγματοποίηση διαδικτυακών αναμετρήσεων, με τη συμμετοχή των χρηστών του στην αντιπαράθεση, είτε συνολικά στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών, είτε σε επιμέρους θεματικές με εκπροσώπους των κομμάτων.

Δίνοντας, τέλος, "πράσινη" διάσταση στην προεκλογική εκστρατεία, ανακοινώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ και οι οργανώσεις του δεν θα κάνουν αφισοκόλληση και θα αναλάβουν τη δαπάνη καθαρισμού των χώρων των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.

Δέσμευση για αλλαγή εκλογικού νόμου και αυτονομία της πολιτικής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προτεραιότητας μιας κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται την άμεση κατάθεση στη Βουλή όλων των νομοσχεδίων αναβάθμισης του πολιτικού συστήματος και της αυτονομίας του, αρχής γενομένης από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, το "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών σε μονοεδρικές.

"Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την εντολή του Ελληνικού λαού με μόνο γνώμονα την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και μόνο στόχο την υπηρέτηση των αξιών της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος και τονίζεται: "Γι’ αυτό δεν είναι ανεκτή και θα αντιμετωπιστεί με τα πιο δραστικά μέτρα κάθε συμπεριφορά με λόγια ή πράξεις που θα μπορούσε να σκιάσει την απόλυτη καθαρότητα και να υπονομεύσει την αξιοπιστία της κοινής μας δέσμευσης".


Η Ε μου δίνει την ευκαιρία να θίξω ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό των τεράστιων δαπανών του προεκλογικού αγώνα. Και είναι μια καλή ευκαιρία, γιατί για πρώτη φορά κόμμα ασχολείται σοβαρά, επιβάλλοντας περιορισμό των δαπανών των υποψηφίων του.
Είναι προφανές πως ουδείς υποψήφιος, ειδικά σε εκλογικές περιφέρειες όπως η Β΄ Αθηνών, μπορεί να εκθέσει τον εαυτό του στους πολίτες, εάν δεν διαθέσει τεράστια ποσά. Ο έλεγχος των δαπανών είναι ένα πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα θα είναι να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να απεξαρτηθούν οι πολιτικοί από τον παράνομο χρηματισμό. Το ΠΑΣΟΚ ακι ειδικά ο Πρόεδρός του, έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να ανατρέψουν ένα σκηνικό, που ήδη έχει αρχίσει να μυρίζει από την αποσύνθεση! Η ανασύνθεση του σκηνικού είναι πάνω από απαραίτητη. Ο λαός ψηφίζει κόμμα και πρόσωπα, ως εκπροσώπους του. Με τη σημερινή πρακτική ο λαός ψηφίζει πρώτα τους "χορηγούς" του υποψήφιου, εν αγνοία του.
Θέλουμε αλλαγές και τις θέλουμε τώρα. Και εγγυητής των αλλαγών είναι ο Γιώργος Παπανδρέου!

ΓΓΑ

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Διάρρηξη μέσα στο Ζούμπερι!

http://www.protothema.gr/content.php?id=43315

του Μάκη Πολλάτου

Περίπου 50.000 ευρώ –σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- ξάφρισαν άγνωστοι από χρηματοκιβώτιο μέσα στο παραθεριστικό κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Η δουλειά έγινε από μέσα, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, που αποδίδουν τη διάρρηξη σε ανθρώπους που είχαν πρόσβαση στο εσωτερικό του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας στο Ζούμπερι. Το χρηματοκιβώτιο όπου βρίσκονταν οι εισπράξεις από τα κυλικεία και τα εστιατόρια που λειτουργούν στο Ζούμπερι δεν βρισκόταν σε φυλασσόμενο χώρο. Ίχνη παραβίασης εντοπίστηκαν στο χώρο φύλαξης των χρημάτων ενώ και η πόρτα του χρηματοκιβωτίου ήταν κομμένη με τροχό.

Η διάρρηξη διαπιστώθηκε το πρωί της Πέμπτης και ήδη διενεργείται προανάκριση για τον εντοπισμό των δραστών.


Για την αντιγραφή
ΓΓΑ

Σβήνει ονόματα για να σκεπάσει τα σκάνδαλα

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=79050

"Μήνυμα ξεκαθαρίσματος των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας έστειλε μέσω του διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Αγγέλου, ο Κώστας Καραμανλής, λίγο πριν πετάξει για τη Θεσσαλονίκη. Το μήνυμα έλαβε ήδη ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Αποδέκτης του “τελεσιγράφου” είναι σύμφωνα με πληροφορίες και ο Αριστοτέλης Παυλίδης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε η “Ε”, ο Αριστοτέλης Παυλίδης δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι ο συνήθως λαλίστατος πολιτικός δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων. Νωρίτερα, ο Γιώργος Βουλγαράκης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρούς όρους όπως «κανιβαλισμό» και «ανθρωποφαγία».
Το τελεσίγραφο προς τους κ.κ. Βουλγαράκη και Παυλίδη αποτελεί κίνηση του Κ. Καραμανλή, με στόχο την τόνωση του ηγετικού του προφίλ, αλλά και την αποστολή μηνύματος στα στελέχη και τη βάση της Ν.Δ. ότι είναι αποφασισμένος να αφήσει εκτός όσους έβλαψαν την παράταξη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ε» ο Γ. Βουλγαράκης είχε επικοινωνήσει με τον Γιάννη Αγγέλου και του είχε ζητήσει αν είναι να τον κόψουν να τον ενημερώσουν για να φύγει μόνος του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και χθες το πρωί δήλωνε σε συνεντεύξεις του ότι θα είναι υποψήφιος.
Πάντως, οι μυστικές δημοσκοπήσεις που βρίσκονται ήδη στη Ρηγίλλης. έδειχναν ότι ο Γ. Βουλγαράκης δε φαινόταν να εκλέγεται βουλευτής. Για πράξη ευθύνης μίλησε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτης."

Ιδού, λοιπόν, που μας προκύπτει "ευαίσθητος" και "εύθικτος" ο πρώην υπουργός! Και μας "απειλεί" με επιστροφή! Να μη μας βρει τέτοιο κακό! Και εύχομαι και ελπίζω, ο Γιώργος Παπανδρέου να στείλει ΟΛΗ τη δεξιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

ΓΓΑ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Χρόνια Πολλά!

3 του Σεπτέμβρη 1974 - 3 του Σεπτέμβρη 2009
Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από την ημέρα που ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, σπάζοντας τα δεσμά με το παρελθόν, δημιούργησε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ήταν η ημερομηνία που σηματοδότησε την ανατροπή όλου του πολιτικού σκηνικού, η ημερομηνία που έδωσε ελπίδα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, σε όλη την πατρίδα. Ήταν η ημερομηνία που σημάδεψε την πορεία αυτού του τόπου, δίνοντας το διαφορετικό, το αλλιώτικο, το σύγχρονο, το προοδευτικό.
Ήταν εκείνο το απόγυεμα που ακούστηκαν φράσεις για πρώτη φορά, με τόσο πάθος και πίστη. Ήταν οι στιγμές της μεγάλης ευθύνης. Ήταν η αρχή του ωραιότερου παραμυθιού, που με βρήκε στα 12 χρόνια μου και με περπατά 35 χρόνια, με νοσταλγία για το τότε, με πάθος και όραμα για το αύριο...
Σήμερα, 35 χρόνια μετά, κυττάζω πού ήταν η Ελλάδα και πού βρίσκεται τώρα! Μια διχασμένη χώρα, με έντονα τα σημάδια ενός εμφύλιου που είχε σβήσει πριν 25 χρόνια περίπου, αλλά που τα αποκαίδια του έκαιγαν ακόμη. Νωπή η αποχώρηση της χούντας των συνταγματαρχών, νωπός ο ακρωτηριασμός της Κύπρου. Μόλις λίγες μέρες πριν...
Η παρουσία Καραμανλή στην πολιτική ζωή "εξασφάλισε" τους χουντικούς, ώστε να οδηγηθούν αρχικά στην Τζιά, ως εξόριστοι και ακολούθως στη φυλακή, παρακάμπτοντας τη λαική οργή και το σύνθημα "Δώστε τη χούντα στο λαό".
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην πατρίδα, είχε ως στόχο του να φτιάξει ένα Κίνημα λαού, που θα ανέτρεπε οτιδήποτε στείρο και συντηρητικό, που θα εξασφάλιζε τον εργαζόμενο, θα κατοχύρωνε τα κυριαχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θα καταξίωνε τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι πρώτες εκλογές δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες του. Το Νοέμβρη του 1974 παίρνει ποσοστό 13,5% και εκλέγει 15 βουλευτές. Από την πρώτη στιγμή αρχίζει η δυναμική περίοδος αντιπολίτευσης και η οριοθέτηση της σοσιαλιστικής, πατριωτικής και δημοκρατικής φυσιογνωμίας του χώρου μας. Στις εκλογές του Νοέμβρη 1977 το ΠΑΣΟΚ διπλασιάζει τη δύναμή του και εκλέγει 92 βουλευτές. Γίνεται Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο δρόμος για την εξουσία είναι πλέον ανοιχτός.
Στις 18 του Οκτώβρη 1981 κερδίζει ποσοστό 48% και εκλέγει 173 βουλευτές και γίνεται η πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική Κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας. Από την πρώτη στιγμή ο Ανδρέας Παπανδρέου, δίνει το στίγμα του. Καταθέτει μνημόνιο στην ΕΟΚ με το οποίο ουσιαστικά ζητά και πετυχαίνει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Αναγνωρίζει οριστικά την Εθνική Αντίσταση και τα δικαιώματα των αγωνιστών της στον αγώνα κατά των κατακτητών. Ένα σημαντικό βήμα για την Εθνική Συμφιλίωση έχει επιτευχθεί και διαμορφώνεται κλίμα εθνικής ομαλότητας και ομοψυχίας. Δημιουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προσφέροντας άμεση εξυπηρέτηση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης σε κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της χώρας. Αιχμή του συστήματος είναι η δημιουργία κέντρων υγείας ,περιφερειακών και νομαρχιακών Νοσοκομείων στην ξεχασμένη Ελλάδα. Με τον ιστορικό Νόμο 1264 αποκαθίσταται ο ρόλος και η λειτουργία του Συνδικαλιστικού Κινήματος ως ένα από τα βάθρα της Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα της απεργίας και εξυγιαίνεται το Συνδικαλιστικό Κίνημα από τον “εργοπατερισμό”. Η τοπική αυτοδιοίκηση αναγνωρίζεται σαν ένα από τα βάθρα της Δημοκρατίας .Η Λαϊκή Συμμετοχή γίνεται πράξη. Οι φορείς και οι πολίτες συμμετέχουν ουσιαστικά στις αποφάσεις για την άσκηση της εξουσίας στις Κοινότητες , τους Δήμους και τις Νομαρχίες. Φτιάχνονται Συνοικιακά Συμβούλια , Συμβούλια Περιοχής και Δημοτικά Διαμερίσματα στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη). Τα Νομαρχιακά Συμβούλια ενδυναμώνονται οικονομικά με σκοπό την ανάπτυξη, την αποκέντρωση και τον δημοκρατικό προγραμματισμό. Με τους νόμους 1268/82 και 1566/85 γίνεται βαθιά τομή και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Θεσπίζεται η δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία της εκπαίδευσης. Κατοχυρώνεται η αυτοδιοίκηση των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, ιδρύονται τα ΤΕΙ και δημιουργείται ο θεσμός των Μαθητικών Κοινοτήτων. Μπαίνουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος με κέντρο τον άνθρωπο και με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων. Έξι ηγέτες από τις χώρες Τεσσάρων Ηπείρων (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική) αναλαμβάνουν μια σημαντική πρωτοβουλία για την ειρήνη ενάντια στο διπολισμό των δύο υπερδυνάμεων της εποχής,την Αμερική και την Σοβιετική Ένωση. Πέρα από τον Ανδρέα Παπανδρέου συμμετέχουν ο Σουηδός Πρόεδρος Ούλαφ Πάλμε, η Ινδή Πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Ραούλ Αλφόνσιν, ο Πρόεδρος του Μεξικού Μικέλ Ντελαμαρντίν και ο Πρόεδρος της Τανζανίας Τζούλιο Νιρέυρε. Με πρωταγωνιστή τον έλληνα Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, το Ευρωπαικό Συμβούλιο συμφωνεί στην προτασή του για την καθιέρωση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγράμματων, που δίνουν την δυνατότητα στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και της Μεσογείου να επιταχύνουν την ανάπτυξη τους σε σύγκριση με τις χώρες της Βορείου Ευρώπης. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταφέρονται αρμοδιότητες στον Πρωθυπουργό και την εκλεγμένη κυβέρνηση ενισχύοντας ουσιαστικά την Δημοκρατία, ενώ αφαιρούνται αντίστοιχα αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τον Ιούνιο του 1985 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 45%, εκλέγει 161 βουλευτές και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 1988, μετά από πρόταση και πίεση του Έλληνα Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών εγκρίνει το “Πακέτο Ντελόρ” (1ο Κ.Π.Σ.). Γίνεται τροποποίηση του συστήματος χρηματοδότησης της κοινής γεωργικής πολιτικής και αποφασίζεται ο διπλασιασμός των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και δημιουργείται το ταμείο συνοχής.
Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, το ΠΑΣΟΚ χάνει τις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που είχε ήδη περάσει μια σοβαρή κρίση στην υγεία του, έγινε στόχος βρώμικων επιθέσεων. Όμως, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε με΄τα από 3 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις να σταθεί όρθιο, παραμένοντας με υψηλό ποσοστό στην ΑΞιωματική Αντιπολίτευση, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην άσκηση αντιλαικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το Οκτώβρη του 1993, το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται θριαμβευτικά στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας με ποσοστό 47%. Παίρνει την εντολή να δώσει μια κατεύθυνση στη πορεία της χώρας και να την οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, μετά από μια τριετία αντιλαϊκής, αντιαναπτυξιακής και συντηρητικής πολιτικής που την καταδίκασε στην αδράνεια και τη στασιμότητα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλέγεται για τρίτη τετραετία Πρωθυπουργός. Συνεχίζει το έργο του έχοντας μια επιτυχημένη Προεδρία στην ΕΕ.
Το ΠΑΣΟΚ με το σύστημα των εξετάσεων που προωθεί για την πρόσληψη στον Δημόσιο Τομέα ενισχύει ουσιαστικά την διαφάνεια, την αξιοκρατεία και την αντικειμενικότητα. Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού μετά το 1981. Το Μάη του 1995 ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από 100 Έλληνες επιχειρηματίες βάζει σε καινούρια βάση τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ. Συζητούνται τα Ευρωπαϊκά θέματα, τα θέματα της Νοτιανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το Κυπριακό. Το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, ο Ανδρέας Παπανδρέου εισέρχεται στο “Ωνάσειο” με κρίση της υγείας του. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Η Κ.Ε με εισήγηση του Κώστα Σκανδαλίδη αποφασίζει τις διαδικασίες εκλογής του Πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος μετά την ιστορική παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 17 Ιανουαρίου. Την επόμενη μέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει ανάμεσα στους Κώστα Σημίτη, `Ακη Τσοχατζόπουλο, Γεράσιμο Αρσένη και Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον Κώστα Σημίτη νέο Πρωθυπουργό της χώρας.
Τον Ιούνιο του 1996 το ΠΑΣΟΚ χάνει τον ιδρυτή και ηγέτη του. Ολόκληρη η χώρα, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα αποχαιρετά τον μεγάλο ηγέτη, τον οραματιστή, το δημιουργό, το δάσκαλο. Η προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και η δράση του μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ.
Το Σεμπτέμβρη του 1996 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και πάλι τις εκλογές. το Δεκέμβρη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου λαμβάνεται η απόφαση για μια συμφωνία σταθερότητας και ανάπτυξης για την ΟΝΕ. Τον Απρίλη του 2000 οι εκλογές γίνονται σε έντονα πολιτικά φορτισμένο κλίμα. Το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη κερδίζει πάλι τις εκλογές με ποσοστό 43.79% έναντι 42,73% της Ν.Δ., εκλέγοντας 158 βουλευτές.
1η Ιανουαρίου - 30 Ιουνίου 2003: η επιτυχημένη άσκηση της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεντρώνει τους επαίνους κυβερνήσεων, πολιτικών ομάδων εντός και εκτός της Ευρώπης καθώς και των διεθνών ΜΜΕ. Οι προσεκτικοί χειρισμοί του Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου στην κρίση στο Ιράκ διασώζουν την εσωτερική συνοχή και διεθνή αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράφεται στην Αθήνα η ιστορική Πράξη Προσχώρησης των 10 νέων κρατών-μελών της διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης επιτυγχάνεται συμφωνία πάνω στο Σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση. Επίσης αναπτύσσεται περισσότερο η κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, προωθείται η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και η «διαδικασία της Λισσαβώνας» για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης και ενισχύονται, τέλος, οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Βαλκανικής.
Στις 8 Φεβρουαρίου του 2004 το ΠΑΣΟΚ σεβόμενο απόλυτα το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει σε αποφάσεις που τον αφορούν, κάνει πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία. Με μια ασυνήθιστη και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία, εκλέγει τον Γιώργο Παπανδρέου ως Πρόεδρο του κόμματος και στην διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου συμμετέχουν 1.000.000 πολίτες, όχι μόνον μέλη αλλά και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Κάλπες είχαν στηθεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την κατάκτηση ενός πιο ουσιαστικού τρόπου συμμετοχής, όπου ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει και να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του, χωρίς να αισθάνεται αποκλεισμένος. Το Μάρτη 2004 το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιώργο Α. Παπανδρέου και σεβόμενο απόλυτα την ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή και ανανέωση δίνει τον προεκλογικό του αγώνα έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Τολμάμε, Αλλάζουμε, Προχωράμε». Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης διατηρεί συσπειρωμένες τις δυνάμεις της και με ποσοστό 40,55% αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα. Με κινητήριο μοχλό τα πολιτικά του στελέχη και τις δυνάμεις της ανανέωσης, το ΠΑΣΟΚ ανοίγει έναν νέο κύκλο διαλόγου για την ανασυγκρότησή του, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου Σοσιαλιστικού κόμματος και στις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών.
Από το 2004 μέχρι το 2008 το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν συνεχώς υπό το κράτος σύγχυσης! Οι διαδοχικές εκλογικές ήττες, παρά το βάρος των σκανδάλων της Δεξιάς, προκαλούσαν ένα κλίμα άρνησης. Αποκορύφωμα ήταν η προσπάθεια αμφισβήτησης του Γιώργου Παπανδρέου, κάτι που οδήγησε στη διαμόρφωση δυο τάσεων. Η υπόθεση ξεκαθαρίστηκε με τις εκλογές του Νοέμβρη του 2007 και την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρεόυ στην Προεδρία του Κινήματος. Από τον Σεπτέμβρη του 2008, μετά το τσουνάμι νέων σκανδάλων της δεξιάς, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στην εκτίμηση του κόσμου, κάτι που φαίνεται και με τη νίκη του στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009.
Και τώρα;
Τώρα εθνικές εκλογές. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, υπό το βάρος των σκανδάλων της κυβέρνησής του, ζήτησε νέα λαική εντολή! ΄μως αυτή τη φορά το λαός μα ςέιναι υποψιασμένος. Δεν πρόκειται να παραδώσει λευκή επιταγή στον πρωθυπουργό των σκανδάλων.
35 χρόνια μετά την ίδρυση, την γενέθλιο ημέρα, όλοι μαζί θα είμαστε το απόγευμα στο Θησείο, για να διαδηλώσουμε την στήριξή μας και την εμπιστοσύνη μας στον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, το Γιώργο Παπανδρέου.
Χρόνια πολλά και με τη νίκη! Την πιο μεγάλη νίκη του λαού μας!

ΓΓΑ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ευχαριστούμε για το δώρο, κύριε Καραμανλή!

Έγινε, λοιπόν, αυτό που όλοι περιμέναμε! Ο πρωθυπουργός της ανευθυνότητας ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές! Φαίνεται, είναι η χαρά του να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί του δίνεται η δυνατότητα να μιλήσει στον Ελληνικό λαό την ώρα που ξεκινάνε οι ειδήσεις σε όλα τα κανάλια!
Και τι είπε; Κατηγόρησε για μια ακόμη φορά το κακό ΠΑΣΟΚ που δεν αφήνει αυτόν τον μεγάλο εργάτη να ολοκληρώσει το τεράστιο έργο του! Για μια ακόμη φορά, για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ!
Είπε και άλλα ωραία, όπως μονο αυτός ξέρει να λέει! Είναι και μεγάλος ρήτορας (!!!), πώς να το κάνουμε;
Τώρα τα αστεία τελιώνουν. Ξεκινά αγώνας ενός μηνός για τη μεγάλη νίκη. Μια νίκη για τη χώρα, για το λαό, για τη Δημοκρατία. Με μπροστάρη τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όλοι συντασσόμαστε στον αγώνα, απλοί στρατιώτες του Κινήματος. Για την ΑΛΛΑΓΗ! Για την ΑΠΑΛΛΑΓΗ του τόπου από τους κάθε λογής απατεώνες!
Έρχεται η ώρα των ρήξεων και των τομών! Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω!
Ευχαριστούμε τον Καραμανλή για το δώρο γενεθλίων! Αύριο γιορτάζουμε τα 35 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ! Από αύριο ξεκινά η μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας!
Καλό αγώνα και με τη νίκη!

ΓΓΑ

Εν αναμονή

Και να λοιπόν, που βρισκόμαστε στη 2η μέρα του Σεπτέμβρη και όλα πλέον είναι ανοιχτά!
Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να βγει ο πρωθυπουργός στη ΝΕΤ, να απευθύνει διάγγελμα στον Ελληνικό λαό και να μας προσφέρει εκλογές! Παράξενο; Παραμονές της ΔΕΘ προκήρυξη εκλογών; Και όμως, τίποτε δεν είναι παράξενο με αυτή την κυβέρνηση! Εδώ και 5 1/2 χρόνια κάνουν ότι κυβερνάνε, έχουν καταληστέψει τα ταμεία, στέγνωσαν τις τσέπες του κοσμάκη, κατέστρεψαν την αγορά!
Μια κυβέρνηση που ξεκίνησε με την δημοσιονομική απογραφή, καταστρατηγώντας τα διεθνώς κρατούντα! Και συνεχίστηκε με μια σειρά σκανδάλων, που το ένα συναγωνίζετει το άλλο σε μέγεθος και βαρύτητα! Κι ένας πρωθυπουργός, που παρακολουθεί τα πάντα, με το μοναδικό αυτό βλέμμα της αγελάδας, που βλέπει το τρένο να περνά. Που συγκαλύπτει τα σκάνδαλα, που κλείνει πρόωρα τη Βουλή, που φροντίζει για την παραγραφή των σκανδάλων.
Μέσα σε όλο αυτό το φαγοπότι, ο απών πρωθυπουργός, πιέζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες! Τι πρωτοβουλίες να αναλάβει άραγε; 5 1/2 χρόνια κυβερνά (υποτίθεται) τώρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες;
Υποσχέθηκε, υποσχέθηκε, υποσχέθηκε! Και δεν υλοποίησηε το παραμικρό!
Και τώρα σέρνεται σε εκλογές, από τον μυστικοσύμβουλό του Σαρακατσάνο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ένας ακόμη πολιτκός που "θέλει να είναι χρήσιμος και όχι ευχάριστος", για να δανειστώ τα λόγια του Καραμανλή!
Αξίζει να σημειώσουμε κάτι, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, στα όσα πρόκεται να συμβούν! Γιατί μην ξεχνάμε πως μπορεί ο Σαρακατσάνος να θέλει αυτός να αναλάβει, έστω και ως μεταβατική λύση, μετά την επερχόμεη ήττα της δεξιάς. Ή να θέλει να αναλάβει και λίγο πριν...
Αυτό που θέλω να σημειωθεί, είναι πως ουδέποτε Καραμανλής, έχει χάσει από Παπανδρεόυ! Το '63 προ των εκλογών, ως Τριανταφυλλίδης την είχε κοπανήσει ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος. Στις εκλογές νικά η ΕΚ του Γεωργίου Παπανδρέου!
Το 1980, ο ίδιος Καραμανλής, βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να καλπάζει προς την εξουσία, πηδά από το σκάφος της βυθιζόμενης δεξιάς προς την Προεδρία της Δημοκρατίας! Στις εκλογές του '81 κερδίζει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Τώρα, τι; Θα νατέξει ο νεότερος Καραμανλής να πιεί το ποτήρι της ήττας; Ή θα πηδήξει και αυτός από το σκάφος, όπως ο ιδρυτής της παράταξης;
Εν αναμονή!

ΓΓΑ